„Klubrádió
Reggeli gyors

"Az adófizetőkre hárulhatnak a Sajó helyreállítási költségei"

9/06/2022 17:25

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Ha az EU nem fogja szigorúbban a környezetüket elszennyező cégeket, akkor a tönkretett folyók, erdők, városi területek helyreállítását az adófizetők pénzéből fogják finanszírozni – véli Simon Gerely, a Greepeace vegyianyag szakértője.

2022. június 09. Reggeli gyors - részlet 2022.06.09. Simon Gergely
10:37
00:00

A határértéket meghaladó arzénszennyezést mért a Greenpeace a Sajó magyarországi szakaszán, amiről a környezetvédő szervezet június 7-én számolt be. A Sajón először, annak szlovákiai szakaszán, még 2022 februárjában észleltek erős szennyeződést, a víz kilométereken át vöröses színűvé vált, azóta pedig kiderült, hogy többféle káros anyag is van a folyóban.

Simon Gerely a Greepeace vegyianyag szakértője szerint a folyó élővilága a 10-20 km-es szlovákiai szakaszon jelentős mértékben károsodott, míg a magyarországi részen szerencsére jórészt megmaradt az élet.

A magyar hatóságok korábban azt közölték, hogy a vízmintákban nem mértek jelentős mérgezőanyag-koncentrációt. Ezzel szemben a Greenpeace az üledéket vizsgálva megállapította, hogy a folyó aljára lesüllyedt arzénszennyezés hozzánk is átterjedt. Míg a Sajó átér Magyarországra, összefolyik számos nagy hozamú folyóval, ennek eredményeként élővilága viszonylagosan jobb helyzetben van hazánkban.

 
Sajó
Fotó: Youtube
 

Az arzén a Szlovákia területén 2008-ig működő Siderit egykori bányatelepéről került a folyóba. Az arzén rákkeltő anyag, azonban ebben a formában nem veszélyes az emberekre és a szárazföldi élővilágra. Azonban a vízi élőlények jelentősen károsodnak általa, továbbá a kifogott és elfogyasztott halak által az emberbe jutva szintén fennáll a mérgezés veszélye.

A Greenpeace kéri a szlovák és magyar hatóságokat, hogy vizsgálják meg a Sajó felső szakaszát, illetve ajánlásokat tesznek a folyómeder kikotrására, hogy a lerakódott szennyező anyagok ne mérgezzék tovább az környezetet. Javaslatuk szerint az unióban szükség volna egyrészt egy átfogó kárfelelősségi jogszabályra, amely felelősségre vonja a környezetszennyezését okozó vállalatokat. Másrészt szükség volna egy hatóságra, ami be is tartatja ezeket a szankciókat. Enélkül a helyreállítás költségeit az adófizetők pénzéből fogják finanszírozni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Simon Gergellyel
2022.06.09., csütörtök 7:33
Riporter: Mérő Vera