„Klubrádió
Reggeli gyors

Perger András: Túl meleg a Duna, korlátozhatják a paksi erőmű működését

27/07/2022 11:25

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A nagy nyári forróság miatt a Duna vize kevésbé hatékonyan tudja hűteni a paksi atomerőművet, ezért annak áramtermelő kapacitása visszaeshet – mondta Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse a Reggeli gyors című műsorban.

 

2022. július 27. Reggeli gyors 2022.07.27. Perger András
08:18
00:00

Minél melegebb folyóvízzel próbálják hűteni az atomerőművet, annál rosszabb lesz annak energiatermelő hatásfoka.

Az atomerőművet érintő szabályozások értelmében ha Paks fölött a Duna vize eléri a 25 fokot, akkor az erőműnek mérnie kell, hogy a víz visszaengedésétől számított 500 méteren mennyi annak hőmérséklete. Itt a Duna hőfoka nem haladhatja meg a 30 fokos értéket. Ha mégis eléri azt, akkor csökkenteni kell az atomerőmű teljesítményét, ez pedig azt jelenti, hogy kevesebb áramot termel – mondta a szakértő.

A szabályozás módszertana nem tér ki arra, hogy az atomerőműnek hol is kell mérnie a Duna hőmérsékletét. Paksnál a Duna jobb partján engedik vissza az erőműből a vizet a folyóba. Perger megkérdőjelezte, hogy ebben a melegben vajon ténylegesen a jobb parton végzik-e a méréseket vagy máshol, ahol hidegebb a víz?

A folyóba visszaengedett melegebb víz egy ún. hőcsóvát idéz elő, amit még Mohácsnál lehet érzékelni. Perger szerint nem biztos, hogy ez a 30 fokos folyóvíz jót tesz a Duna élővilágának. Ezt az értéket a '80-as években határozták meg, amikor még nem álltak rendelkezésre a témában releváns hatástanulmányok.

Léteznek másfajta hűtési technológiák is, például a Mátrai Erőműben hűtőtornyok előzik meg a létesítmény túlmelegedését. Azonban az ilyen típusú erőművek energia-előállító teljesítménye kevésbé hatékony, mint a vízhűtéses típusúaké.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors/interjú Perger Andrással
2022. július 27., szerda 07:43
Riporter: Para-Kovács Imre