„Klubrádió
A lényeg

Több tízezer PET-palackot vitt "ajándékba" Palkovicsnak a Greenpeace

1/07/2022 18:12

| Szerző: Klubrádió

Negyvenezer PET-palackot kötött át szalaggal és tett le Palkovics László hulladékgazdálkodásért is felelős minisztériumának épülete elé a Greenpeace.

A zöld szervezet így tiltakozott az ellen, hogy bár a parlament tavaly elfogadott egy törvényt arról, hogy 2023-ra visszaváltási díjat vezet ki az ilyen palackokra, a kormány eddig semmit nem tett ezért. Pontosabban egyvalamit tett, benyújtott egy módosítót, hogy ne 2023-tól, hanem csak 2024-től legyenek kötelezően visszaválthatók a PET-palackok.

A Greenpeace közleménye szerint annyi palackot, amennyit Palkovicsnak vittek, annyit kevesebb, mint negyed óra alatt vesznek átlagosan Magyarországon, tehát évente több mint másfél milliárd palack kerül a szemétbe.

Ezek 70 százalékát nem hasznosítják újra, hanem elégetik, vagy a természetben szétszóródott szemétként szennyezi a környezetet több száz évig.

A Greenpeace 55 000 aláírást is vitt Palkovics László technológiai és ipari miniszter miniszternek, hogy emlékeztesse rá, cselekedni kellene. A miniszter távollétében Lévay Szabolcs főosztályvezető vette át az aláírásokat.