„Klubrádió
A lényeg

Lázár szerint osztrák érdekek akadályoznák a Fertő tavi beruházást

13/07/2022 11:38

| Szerző: Klubrádió

"Ami az osztrák oldalon nem bizonyult károsnak, az a magyar oldalon sem bizonyulhat annak" – véli Lázár János a Fertő tavi beruházással kapcsolatban. Az építési és beruházási miniszter az LMP politikusai, a projekttel kapcsolatos kérdéseire adott válaszában azt fejtegette, osztrák érdekeket sejt a projekt leállítását kérő szakemberek és civil szervezetek tiltakozása mögött.

Lázár János szerint a Fertő tavi beruházás nem jár környezetpusztítással, a tó osztrák oldalán évek óta vannak ilyen építkezések. Az építési és beruházási miniszter az LMP politikusai, a projekttel kapcsolatos kérdéseire válaszolt, igaz Ungár Péter és Keresztes László Nagy István agrárminiszternek címezte az Átlátszó cikke alapján felvetett kérdéseit:

– Miniszter úr szerint morálisan elfogadható, hogy a magyar állampolgárok kárára egy környezetpusztító beruházást kiviteleznek a Fertő tónál, és ebből egy a Fideszhez sok szállal kötődő ügyvédi iroda meg is szedi magát?

– Ön szerint rendben van, hogy az emberek szenvedik el a környezetpusztítás negatív hatásait, és fideszközeli cég pedig elviszi a hasznot?

Lázár válaszában rögtön tagadta, hogy bármilyen módon környezetszennyező lenne a beruházás, noha erről szakemberek, civil szervezetek nincsenek meggyőzve, és folyamatosan tiltakoznak a projekt ellen, amely miatt felborulhat a tó és környéke kényes ökoszisztémája.

"Ami az osztrák oldalon nem bizonyult károsnak, az a magyar oldalon sem bizonyulhat annak" – írta a miniszter. Ezzel lényegében azt állítja, hogy az osztrákok ugyanolyan pusztítő projekteket hajtanak végre, mint a magyr kormány. Majd rögtön hozzá is tette: osztrák üzleti köröket sejt a háttérben.