„Támogassa
Reggeli gyors

Nem függesztették fel a Samsung akkumulátorgyár éjszaka működését Gödön

5/12/2023 13:33

| Szerző: Klubrádió

A magyar hatóság nem vizsgál és nem mér semmit a gödi Samsung akkumulátorgyárban, hanem elfogadja a Samsung által benyújtott adatokat. Európának is jó, hogy itt gyártanak iszonyatos mennyiségű, 130 ezer tonna akkumulátort évente, így nem foglalkoznak a panaszokkal, mondta a Reggeli gyorsban Bodnár Zsuzsa, az Átlátszó újságírója, környezetvédelmi aktivista.

2023. december 05. Reggeli gyors-részlet (2023.12.05.) Bodnár Zsuzsa
10:34
00:00
Dübörgött hétfő éjszaka is a Samsung-gyár Gödön. Semmiképpen nem igaz, hogy az éjszakai működést leállították a gyárban, válaszolta Bodnár Zsuzsa újságíró a Klubrádió reggeli adásában riporteri kérdésre. Holott a Pest Megyei Kormányhivatal utasítására le kellett volna állítaniuk az éjszakai működést. "Nagyon változatos zajokat produkál egy ilyen gyárkomplexum, ugye itt két gyárról van most már szó, egy-egy hűtőtoronnyal, bár az egyik működését felfüggesztették, de a kétszer akkora második gyár hűtőtornyáét nem" – fogalmazott az Átlátszó újságírója.

"A Pest Megyei Kormányhivatal nem ismeri el, hogy nemcsak a közvetlenül a gyár mellett lévő városrész lakói, hanem a távolabb élők is folyamatos zajpanaszokkal élnek. A hatóság nem vizsgál és nem mér semmit, hanem elfogadja a Samsung által benyújtott adatokat és a jövőre vonatkozó ígéreteket" – tette hozzá az újságíró. A hallható zajokat másfél kilométerre is érzékelik az emberek bezárt ablakon keresztül is – ebbe a hatótávolságba beleesik a régi Göd nagy része is. Noha a gyár közvetlenül egy Göd Újtelep nevű kisebb városrészére épült rá. Itt 2018 óta folyamatosan átlépte a megengedett határértéket az éjszakai zaj. Ugyanakkor a régebbi Alsógöd irányába csak néhány éve kezdett el bővülni a gyárkomplexum.

 
A Samsung SDI gödi elektromos járműakkumulátor-gyárának főépülete Gödön
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI 
 

"Zúgás, morajlás, búgás. Itt az az érdekes, hogy a zaj többféle, ezért sokféleképpen is kell mérni, mert vannak olyan rezgések, amik adott esetben füllel nem is hallhatóak. Ezek az emberi szervezetre is nagyon káros hatással tudnak lenni" – magyarázta a környezetvédelmi aktivista. 

Lehet-e csökkenteni a zajt zajvédő falak építésével, technológiai váltással, a gyárépület jobb szigetelésével? – érkezett az újságírói kérdés. Az Átlátszó újságírója szerint bár a hatóság előírt zajcsökkentő intézkedési terveket, illetve azok teljesítését a gyár számára, teljesen törvénytelen, hogy az első szankcionálás után nem szüntették be a gyár működését, hiszen nem lehetne újabb és újabb intézkedési terveket előírni addig, amíg nem teljesül az első. Azonban a kormányhivatal a zajcsökkentő intézkedések előírását a legújabb működési engedélybe csomagolta bele – emlékeztetett.

Nagyon nagy összegbe kerülne az olyan zajvédelem, amely biztosítja a lakosság védelmét – magyarázta Bodnár, hozzátéve, ezt nem építi meg a Samsung, ehelyett az alapvető zajforrások köré épít védőburkokat. Ugyanakkor a hatóságok egyrészt nem vették komolyan az elmúlt évek zajpanaszait, másrészt falaznak a gyárnak – tette hozzá. 

A probléma az, hogy amikor lejár az zajcsökkentő intézkedési terv, a Samsung akkor nyújt be egy olyan, szintén akkreditált céggel végeztetett zajmérést, amikor letekerik a hangerőt, ezt a hatóság pedig nem ellenőrzi saját mérésekkel – magyarázta az Átlátszó újságírója, hozzátéve, a civilek saját mérései egészen más zajszintet mutatnak.

Azt mondta: tehát még ezt a kis, gyenge határozatot sem kell betartaniuk. A Samsung esetében a környezetvédelmi, katasztrófavédelmi előírásokat nem tartják be. Vagy ha jön egy szankció, és adnak egy határidőt, hogy addig valamit el kell végezni, akkor a határidőt sem tartják be, de kapnak újat. És ehhez tegyük hozzá, hogy az építkezés meg pont fordítva zajlik, tehát az összes gyáregységnél, minden építési engedélykiadás előtt húzták fel az épületrészeket.

"Öt éve azt mondjuk, hogy nemzetközi szintre kell vinni és terjeszteni ennek a hírét, hogy így működik a Samsung – tette még hozzá. – Sajnos azt tapasztaljuk, hogy valahogy Európának ez ugye nagyon jó, hogy itt gyártják az akkumulátorokat iszonyatos mennyiségben. 133 ezer tonna az, amit gyárt a Samsung, illetve ezt tervezi jövőre. Szóval, hogy erre szüksége van az európai autógyártóknak. A presztízsét rontaná a Samsungnak, ha kiderülne, hogy így működik, de hát azért már megírtuk, meg angol nyelven is megírtuk, megkerestünk nemzetközi környezetvédő szervezeteket. Szóval valami miatt nem elég fontos ez külföldön. De ezen fogunk dolgozni, hogy akkor eljusson mondjuk a német vagy a francia szervezetekhez, hogy milyen áron készülnek Magyarországon az aksik az elektromos autókban."

 A teljes hanganyagot a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI

Reggeli gyors
2023.12.05., kedd 6:50
Riporter: Dési János