„Támogassa
Reggeli gyors

Csillag: A kormány akkugyárakkal akarja betömni az államháztartási hiányt, amelyet maga hasított

4/12/2023 10:25

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Mivel nem számíthatunk uniós forrásokra, a kormány, "a fehér ló mondáját megismételve" felkínálja Magyarország legelőit, földjeit és vizeit az akkumulátorgyáraknak – mondta a Reggeli gyorsban Csillag István volt gazdasági és közlekedési miniszter. "Magyarországon nem az egyének jogait védik, hanem az egyénektől védik a hatóságok kegyeiben részesülő vállalkozások, vállalkozók érdekeit" – mondta azzal kapcsolatban, hogy miért kellett éveket várni a gödi akkumulátorgyár zajszennyezési vizsgálatára.

2023. december 04. Reggeli gyors - részlet 23.12.04. Csillag István
14:34
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a gödi civilek már évek óta panaszolják, hogy nem tudnak aludni a akkumulátorgyár zajától. Az illetékes kormányhivatal december 1-én által kiadott határozat értelmében nem végezhetnek zajszennyezéssel járó tevékenységet a Samsung gödi akkumulátorgyárában.

"A lakosság és a gyár közelében működő más cégek is kifogásolták, hogy senki nem jött ki a környezetvédelmi hatóságok közül tételesen megvizsgálni, betartják-e mindazokat a normákat, amelyek az ilyen jellegű tevékenységekre vonatkoznak. Végre most az egyszer történt egy komplex vizsgálat, melynek nyomán az egyik részletre, a zajártalomra hivatkozva döntöttek a felfüggesztés mellett" – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában Csillag István közgazdász, volt gazdasági és közlekedési miniszter.

A Világgazdaság évindító konferenciája Budapesten
 
Csillag István
 Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
 

Hozzátette, Magyarországon minden cégnek tisztában kell lennie azzal, hogy milyen ártalmakkal jár együtt működésük. Ezeket tételesen fel kell sorolniuk, ahogy azt is, hogy milyen lépésekkel védekezik a jelentkező ártalmakkal szemben. Az erről szóló beszámolót az illetékes hatóságoknak be kell nyújtani az engedélyezés előkészítő szakaszában. "Már ilyenkor is érdemes szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tartani" – jegyezte meg Csillag. Ebben az esetben panaszok alapján jártak el, és egyszerűsített eljárás alapján bizonyosodott be, hogy a zaj zavarja a lakosság pihenését.

"Magyarországon alapvetően fordított a helyzet, nem az egyének jogait védik, hanem az egyénektől védik a hatóságok kegyeiben részesülő vállalkozások, vállalkozók érdekeit" – foglalta össze véleményét azzal kapcsolatban, hogy miért kellett éveket várni a zajszennyezési vizsgálatra.

Azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán miért akar az Orbán-kormány akkumulátorgyárakat telepíteni Magyarországra, Csillag elmondta, mivel nem számíthatunk uniós forrásokra, a kormány, "a fehér ló mondáját megismételve" felkínálja Magyarország legelőit, földjeit és vizeit az akkumulátorgyáraknak. Ebből anyagi hasznon kívül olyan kínai, japán, dél-koreai vásárlókhoz eljutni, akik pénzén az államháztartás "a kormány által hasított" hiányát betömhetik.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Csillag Istvánnal
2023.12.04., hétfő 8:12
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János