„Klubrádió
Megbeszéljük...

Donáth Anna: A politikusnak feladata megtalálni a kompromisszumot akkor is, ha fundamentálisan nem ért egyet a másikkal

25/10/2023 19:39

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Donáth Anna szerint lehet, hogy a DK "a legnagyobb kutya az ellenzéki akolban, de soha nem fog kormányt váltani se egyedül, se összefogva". A választókat nem az érdekli, hogy ki a legerősebb, kinek van igaza a nap végén, hanem az, hogy ki tud összeszervezni egy olyan ellenzéki erőt, ami kormányt tud váltani – mondta a Momentum európai parlamenti (EP) képviselője a Megbeszéljük című műsorban. 

2023. október 25. Megbeszéljük-részlet (2023.10.25.) Donáth Anna
19:23
00:00

Nem csupán a kormányoldalon látjuk megvalósulni a hazugság kultúráját, hasonló politikai kultúrát képvisel a DK is – írta Donáth Anna a Válasz Online-on megjelent szerdai véleménycikkében. A Momentum EP-képviselője arról beszélt a Megbeszéljük című műsorban, hogy cikknek választ akart adni arra a kérdésre, amiről őt a tavalyi országgyűlési választás óta kérdezik: Hogyan lesz kormányváltás?

A kormányváltó alternatíva az igazságon is felelősségvállaláson alapszik – mondta. A hitelességet a szavazók nem programokban mérik, hanem olyan apróságokban, hogy a politikusok ne nézzék őket hülyének, ne hazudjanak a szemükbe, de leginkább, hogy vállaljanak felelősséget a tetteikért – fogalmazott.

Donáth Anna az Európai Parlamentből egy olyan politikai kultúrát hoz magával, amely részeként akár a frakciója hitvallásától idegen kompromisszumok megkötésére is motiválják. "Muszáj, mert a nap végén egy parlamenti álláspont lesz" – mondta a Momentum EP képviselője, hozzátéve, "ettől még soha nem fogom azt mondani, hogy XY egy másik frakcióban, aki morálisan teljesen vállalhatatlan dolgokat tesz, az helyes".

Ugyanakkor Magyarországon nem itt tart a politikai kultúra Donáth Anna szerint. Hozzátette, bár a DK egy politikailag értelmezhető erő, de azzal nem jut előrébb az ellenzék, hogy a törzsszavazóikat átcsoportosítják egyik párttól a másikhoz, mivel ezen választók inkább kiábrándulnak a politikából.

"Borzasztó büszke lehet magára az, aki azt gondolja, hogy jelent valamit a legnagyobb kutyának lenni a legkisebbek között" – fogalmazott. Hozzátette, a válaszokat nem az érdekli, hogy ki a legerősebb, kinek van igaza a nap végén, hanem az, hogy ki tud összeszervezni egy olyan ellenzéki erőt, ami kormányt tud váltani. Donáth célja az, hogy megtalálja azt a szövetségi rendszert és azt a politikai kultúrát, amiben az emberek bízni tudnak. Ez pedig az igazságon is felelősségvállaláson alapszik – hangsúlyozta.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Donáth Annával
2023. október 25., szerda 16:20
Riporter: Bolgár György