„Köszönjük,
A lényeg

Donáth: A DK is a hazugság kultúráját képviseli

25/10/2023 11:32

| Szerző: Klubrádió

A Momentum EP-listavezetője szerint a Demokratikus Koalíció politikai kultúrája akadálya a kormányváltásnak.

"Hazugsággal nem lehet a hazugokat legyőzni" – írja Donáth Anna a Válasz Online oldalán megjelent publicisztikájában. A portál hozzáteszi, hogy a Momentum EP-listavezetője "hadat üzen a DK-nak".

Donáth szerint nem csupán a kormányoldalon látjuk megvalósulni a hazugság kultúráját. Hasonló politikai kultúrát képvisel a DK is.

„Amíg a kormányváltásért dolgozó ellenzékben van olyan szereplő, amelyik az igazság kultúrája helyett – a kormányhoz hasonlóan – a hazugságon alapuló politikai kultúrát képviseli, addig nem lehet meg a kormányváltáshoz szükséges egység. Sőt, az ilyen szereplő, bármit mond is, akadálya a kormányváltásnak.”

A hvg.hu összefoglalójában felsorolja a Donáth által hazugságnak nevezett DK-s állításokat:

„Amikor ez a párt plakátkampányával azt ígéri, hogy EP-listavezetőjük kormányra kerülve „emelné a béreket”, az ugyanolyan hazugság, mint amiket a kormányoldaltól hallunk naponta”.

A momentumos politikus szerint az igazság kultúrájának része az is, hogy nemcsak az országról és a megoldási lehetőségekről, hanem saját magunkról is igazat mondunk. Akkor is, ha egy elnökségi tagról van szó. Különösképpen olyan súlyos kérdésben, mint hogy van-e érdekeltsége offshore-vállalkozásban.” Ezzel Ráczné Földi Juditra, a párt székesfehérvári jelöltjére utalt.

Donáth hozzátette: a DK hazudik akkor is, amikor azt állítja, hogy húszezer aktivistával szántja fel a vidéket, mert a Fideszen kívül egyetlen párt sem tud ma Magyarországon ennyi aktivistát mozgósítani. A DK szerinte az ellenzéki szavazókat azzal is félrevezeti, hogy „nyilvánvalóan alaptalan támogatottsági adatokat” terjeszt magáról, saját házi közvélemény-kutatójára hivatkozva.

Donáth szerint ma Magyarországon esélye sincs valakinek kormányváltó többséget kovácsolnia anélkül, hogy vállalná a felelősséget a saját korábbi tetteiért. Ezért akadálya a Demokratikus Koalíció politikai kultúrája a kormányváltásnak. „Hatalomgyakorlási elveikbe ugyanis a felelősségvállalás és a hibák elismerése egész egyszerűen nem fér bele.”

Szerinte annak, hogy a DK a legelutasítottabb párt az ellenzéki szavazók körében az egyik oka, hogy elnökük soha nem ismerte el felelősségét a magyar gazdaság csődközeli helyzetbe sodrásáért.”