„Támogassa
Megbeszéljük...

Donáth: Ha Orbán megpályázna egy következő olimpiát, a Momentum akkor is fellépne ellene

19/07/2023 23:54

| Szerző: Klubrádió

A következő elérhető olimpia a 2036-os, és ha Orbán Viktor hirtelen találna is rá 10 ezer milliárd forintot "a szivárvány lábánál", akkor is fölösleges erről beszélni, amíg az oktatást és az egészségügyet nem tette rendbe az ország – mondta Donáth Anna. "Amíg a jövőnket árverezik el egy ilyen sportesemény megrendezéséért, addig ez ellen fel fogunk lépni" – jelentette ki a momentumos politikus, hozzátéve: nem az olimpiával van bajuk, csak tudják, mennyire romokban van a költségvetés.

2023. július 19. Megbeszéljük / részlet, Donáth Anna (23.07.19.)
13:29
00:00

Donáth Anna a Facebookon a napokban azt írta, hogy a Momentum 2017-es NOlimpia-kampánya (amellyel 266 ezer aláírást gyűjtöttek össze népszavazás kiírásához és végül meghátrálásra késztették a kormány a 2024-es olimpiarendezés megpályázásának ügyében) nemzetmentőnek bizonyult, szerinte ennek köszönhető, hogy idén még nem ment csődbe az állam; párhuzamként itt a görög példát említette a 2004-es olimpiával.

Az európai parlamenti képviselő a Megbeszéljük adásában elmondta: legalább 3000 milliárd forintba került volna a rendezés, de ezt az összeget már akkor is konzervatív becslésnek tartották. A vizes és az atlétikai világbajnokság példáját említette a momentumos politikus és műsorvezetőnk is arra, hogy ezek a sportrendezvények a NER-érában sokszorosukra drágultak.

Donáth Anna jelezte, most ekkora (3000 milliárdos) a költségvetési hiány, tehát biztos, hogy államcsőd lenne az olimpiarendezésből. Nyilván szokták mondani, hogy a „mi lett volna, ha”-forgatókönyveket se a történészek, se a politikusok nem szeretik, de fontos volt, hogy kiálltak közösen egy ilyen ügy mellett. 

Műsorvezetőnk megkérdezte, mi lesz, ha Orbán Viktor nem mond le az ilyen irányú ambícióiról és igenis meg akarja pályáztatni Budapesttel a következő elérhető, 2036-os olimpiát, hogyan állna ehhez a Momentum. Donáth Anna közölte, reméli, hogy Budapest akkor is ellenzéki vezetésű lesz és ellenáll ennek. Persze ismerik a kormány trükkjeit, hogy megpróbál hatásköröket kihúzni a főváros alól, ha érdekei úgy kívánják, de ha eljut idáig a helyzet, arra megpróbálnak választ adni. Szerinte nem kellene engedni, hogy a hatalom bezárja őket abba a kalitkába, hogy a kétharmad miatt nincsenek eszközeik, aki ezt a retorikát képviseli, az „belekényelmesedik az NER ellenzéki szerepébe”. Szerinte mindig van eszköz, amellyel fel lehet lépni a hatalom ellen.

 „Amíg a jövőnket árverezik el egy ilyen sportesemény megrendezéséért, addig ez ellen fel fogunk lépni” – jelentette ki. Nem az olimpiarendezéssel van problémája a Momentumnak, azt nem vitatják, hogy az nemzetegyesítő, sőt, „világegyesítő” esemény, és szívvel-lélekkel hisznek abban, amit képvisel. Viszont pontosan tudják, hogy mennyire drága és milyen állapotban van az ország. Akkor álmodjon valaki ilyen nagyot, amikor meg is tudja csinálni, viszont itt most romokban van a gazdaság, amire példaként azt említette, hogy az infláció kétszer akkora, mint bárhol az EU-ban, és éheznek emberek.

Egyértelmű nemet mondott a 13 év múlva esedékes olimpia támogatásával kapcsolatos kérdésre, mert ha Orbán Viktor hirtelen találna is rá 10 ezer milliárd forintot „a szivárvány lábánál”, akkor is előbb az egészségügyet és az oktatást kellene rendbe tenni. Ezeket a folyamatokat pedig most kellene elkezdeni ahhoz, ha 13 év múlva olimpiát akarna rendezni az ország. De a kormánynak esze ágában sincs bármit tenni a közoktatás válságának enyhítéséért, hiszen most fogadták el a státusztörvényt – fűzte hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük...
2023. július 19., szerda 17:20
Riporter Bolgár György