„Klubrádió
A lényeg

Fürjes Balázs nagyon szeretne budapesti olimpiát

15/01/2023 23:36

| Szerző: Klubrádió

Fürjes Balázs szerint az atlétikai világbajnokság megrendezése után Budapest "még inkább" alkalmas lehet arra, hogy egy olimpiát is vendégül lásson, de ragaszkodik ahhoz, hogy a 2036-os pályázatról a Magyar Olimpiai Bizottság döntsön.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke erről az Inside the games nevű sportlapnak beszélt.

A lap emlékeztet arra, hogy a magyar főváros sokáig versenyben volt a 2024-es olimpia megrendezéséért, végül 2017 februárjában bejelentették a visszalépést. A döntés előzménye az volt, hogy az ellenzéki Momentum Mozgalom 266 ezer aláírást gyűjtött össze, hogy népszavazást írjanak ki az olimpiarendezés támogatásáról. A referendumot nem tartották meg.

Fürjes, aki a Budapest 2024 pályázati bizottság elnöke volt, úgy véli, hogy a város most jobb helyzetben van az esemény megrendezéséhez, mint korábban. Megépült a vizes világ- és Európa-bajnokságnak otthont adó Duna Aréna, megújult a Puskás Aréna és egy negyvenezer ember befogadására képest atlétikai központ várja majd a világ legjobb atlétáit augusztus 19. és 27. között.

„Szenvedélyesen szeretem az olimpiát” – fogalmazott Fürjes az interjúban. „Ugyanakkor a Magyar Olimpiai Bizottságnak és Budapestnek kell előállnia azzal, hogy mikor látják elérkezettnek az időt a rendezésre”, tette hozzá. A 2017-es visszalépésért a „politikai turbulenciákat” okolta, de azóta Budapest egy másik város lett. Úgy látja, hogy a szállodai kapacitásokkal sem lenne gond, annyit fejlődött az infrastruktúra. A közlekedés terén még sok a tennivaló, de „ez egy életképes város”, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is kiválóra értékelte a pályázati anyagainkat Fürjes szerint.

„Biztos vagyok benne, hogy az egész ország az ügy mögé áll, ha azt mondják, hogy eljött a rendezés ideje” – mondta a politikus-sportvezető.

Emlékeztetőül: az új atlétikai központ már 246 milliárd forintnál tart, de 20 milliárddal még tovább drágul. A 2024-es női kézilabda-Európa-bajnokság megrendezésétől pedig, úgy tűnik, eláll a kormány.

(forrás: Telex.hu, kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor)