„Köszönjük,
Reggeli gyors

Dől a pénz a Megafonra, mégsem kell elszámolniuk

21/09/2023 15:16

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A kormánypárti propagandát terjesztő Megafonhoz legalább 5 milliárd forint állami támogatás érkezett az elmúlt három évben. Többet hirdetnek mint a magyar kormány vagy az ellenzéki pártok. A hatalomgyár létrehozott egy olyan modellt, amelyben kontrollálatlanul lehet pénzt tölteni a kormánypropagandát toló szervezetekbe, miközben semmilyen elszámolási vagy beszámolási kötelezettségük nincs – mondta Nagy Gergely Miklós, újságíró a Reggeli gyorsban. 

2023. szeptember 21. Reggeli gyors - részlet Nagy Gergely Miklós 2023.09.21.
12:43
00:00

A kormánypárti propagandát terjesztő Megafonhoz legalább 5 milliárd forint állami támogatás érkezett az elmúlt három évben. A nyilvánosan elérhető cégadatokból nem lehet megtudni milyen forrásokból érkezik a támogatás, amely évenként kétszer akkora, mint amennyi a teljes ellenzék állami kampánytámogatása volt 2022-ben – számoltunk be szerdán a 24.hu cikke alapján.

Megkerülhetetlenné váltak a kormánypárti üzenetek

A kormánypárti propagandistákat foglalkoztató Megafon 2020-ban indult. Miután a 2019-es önkormányzati választásokon az ellenzéki együttműködés viszonylagos sikert ért el – Budapesten és több megyeszékhelyen is nyertek – a Fidesz arra a következtetésre jutott, hogy az ellenzék hatékonyabban kampányol a különböző online felületeken illetve a közösségi médiában. A Megafon szerepe, hogy elsősorban Facebookon és YouTube-on olyan tartalmakkal jelenjenek meg, amelyekben az ellenzéket hiteltelenítik – foglalta össze a szervezet működésének lényegét Nagy Gergely Miklós, a 24.hu újságírója a Reggeli gyorsban.

 
Forrás: Megafon/Facebook https://www.facebook.com/megafonkozpont/photos/420639589708013
 

Aki Magyarországon járt ezeken a közösségi oldalakon az elmúlt másfél évben, az jó eséllyel találkozott megafonos videóval, amiben egy beszélő fej egy percben elmondja, hogy az ellenzék milyen bűnöket követett el vagy követne el, ha hatalmon lenne. Hatalmas pénzekből beszórják a Facebookot és megkerülhetetlenné teszik a kormánypárti üzeneteket, még azok számára is akik nem fideszes szavazók – mondta Nagy. Többet hirdetnek mint a magyar kormány vagy az ellenzéki pártok.

A lényeg nem is az, hogy meggyőzzék az embereket, hogy szavazzanak a Fideszre, sokkal inkább az, hogy az ingadozókat, bizonytalanokat lebeszéljék az ellenzékről.

A hatalomgyár fontos eleme, mégsem tudhatjuk, honnan jön a pénz

Tény, hogy a Megafon Digitális Inkubátor Központ Nonprofit Kft.-hez rövid idő alatt óriási támogatási összeg érkezett, de nem ez az egyetlen szervezet, amelyik segít teríteni a kormánypárti propagandát. Nagy Gergely Miklós a cégadatokból megnézte azt is, hogy a Megafonnal rokonítható Aktuális Médiához mennyi támogatás érkezett eddig, és emellé tette azt is, hogy az alapítványi formában működő Civil Összefogás Fórum (CÖF) – amely többször futtatott például plakátkampányt a kormány üzeneteivel összhangban – mekkora támogatást gyűjtött be 2010 óta. Továbbá utánajárt annak is, hogy a Budapest beszél Facebook-oldal – amely a jelenlegi fővárosi vezetés szidásával foglalkozik – mennyit költött hirdetésekre. A két cég, a CÖF és a Facebook-oldal persze messze nem képviseli a neres propagandagépezet egészét, de így is több mint 8 milliárd forint támogatást kaptak ismeretlen forrásokból.

A hatalomgyár létrehozott egy olyan modellt, amelyben kontrollálatlanul lehet pénzt tölteni ezekbe a szervezetekbe, amelyek "markánsan és hatékonyan alakítják a közbeszédet", miközben semmilyen elszámolási vagy beszámolási kötelezettség nincs – mondta Nagy, hozzátéve, ez "brutálisan meghaladja" azt a támogatást, ami a politikai ellenfelek rendelkezésére áll.

Budapest Pride
 
 Budapest, 2021. július 24. Karácsony Gergely főpolgármester beszél a 26. Budapest Pride felvonulás célállomásán, a Tabánban 2021. július 24-én.
 
 Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

Karácsony mozgalmánál sem látni a támogatások forrását

Ellenzéki oldalon is vannak furcsaságai a kampány- illetve politikafinanszírozásnak. Igaz, az eredetileg Karácsony Gergely előválasztási miniszterelnök-jelölti kampányát támogató 99 Mozgalomnál nagyságrenddel kisebb összeg, bő 500 millió forint eredete kérdéses. Az OTP a minap tett feljelentést az ügyben, csütörtök reggel pedig kiderült, pénzmosás gyanújával is nyomoznak a mozgalomhoz érkezett támogatás miatt.

A mozgalom állítása szerint jórészt adománygyűjtőládákban gyűlt össze ez az összeg, amit magyar állampolgárok adtak össze euróban. Ennek az életszerűsége azért komoly kérdéseket vet fel – mondta Nagy.

Kérdés persze, hogyan tesszük egymás mellé a két történetet, mivel nem ugyanabban a ligában játszik a Megafon, mint a 99 Mozgalom – véli Nagy.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Megafonosok, forrás: A kopasz oszt Facebook-oldal.

Reggeli gyors/interjú Nagy Gergely Miklóssal
2023.09.21., csütörtök 7:36
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János