„Támogassa
Megbeszéljük...

Polyák Gábor: Pottyondy Edina is népszerűbb a fiatalok körében, mint a közpénzzel megtolt Megafon

11/07/2023 19:26

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Hét lehetséges opcióból a Megafon-influenszerek az ötödik helyen végeztek annak az idei felmérésnek a keretében, amely során YouTube-csatornák és podcast-tartalmak népszerűségét vizsgálta a Mérték Médiaelemző Műhely és a Medián. Polyák Gábor médiajogász, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője arról beszélt a Megbeszéljük című műsorban, hogy a Rogán-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda hiába ölt rengeteg közpénzt a Megafonba, a fiatalok torkán nem sikerült lenyomni a kormánypropagandát.

2023. július 11. Megbeszéljük-részlet (2023.07.11.) Polyák Gábor
14:40
00:00

Partizán, Friderikusz Podcast, Pottyondy Edina és Fókuszcsoport – ezek azok a YouTube-csatornák, amelyek népszerűségben a Megafon-influenszerek előtt állnak egy idei felmérés szerint. A Mérték Médiaelemző Műhely és a Medián azt is megállapította, hogy Pottyondi Edina és a Fókuszcsoport is sokkal nagyobb elérést generál a fiatalok körében, mint a rengeteg közpénzzel megtolt Megafon – mondta Polyák Gábor a Mérték vezetője.

A médiajogász kudarctörténetként értékelte, hogy Rogán-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda rengeteg közpénzt jutatott el feleslegesen a Batthyány Lajos Alapítványon keresztül az Alapjogokért Központhoz, onnan pedig a Megafonhoz. Nem lehet lenyomni a fiatalok torkán a propagandának ezt az elavult formáját, ezért a támogatások nagy része teljesen értelmetlenül lett elköltve a Megafon-influenszerekre – tette hozzá Polyák.

Ugyanakkor a Megafon Központ nem sértett meg semmilyen választási kampányfinanszírozásra vonatkozó szabályt, ugyanis nem számít pártnak. Bár a Telex utánajárt, hogy a Rogán-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda rengeteg közpénzt jutatott el a Batthyány Lajos Alapítványon keresztül az Alapjogokért Központhoz, onnan pedig valószínűleg a Megafonhoz, de ez utóbbinál mégsem lehet kimutatni egyik költségvetési sorról sem, hogy az állami támogatásból származna – magyarázta Polyák.

Ugyanakkor az Európai Unió már dolgozik egy olyan szabályozáson, amely komoly érvágás lesz a Megafon-féle működési módnak – nyilatkozta. Az EU megtiltaná, hogy célzott módon lehessen posztokat közzétenni a közösségi médiában. Innentől nem lehetne befolyásolni, hogy egy adott posztot például a budapesti, 18 éves középiskolások helyett annak üzenetére különösen fogékony, faluban élő, 50 plusszos férfiak lássanak – részletezte a médiajogász. 

Másrészről a Facebook azzal vesztette el demokráciát támogató jellegét, hogy ott is az nyer, akinek több pénze van – véli Polyák. Hozzátette, ha már nem lehet célzottan posztokat kiküldeni, akkor egy Megafon-féle szervezet még mindig dönthet úgy, hogy még több pénzt nyom a hirdetéseibe, így szélesíti az elért közönségét, amibe végül bele fog esni az is, akit célzottan el szeretnének érni. Így viszont a forráshiányos civil szervezetk és ellenzéki pártok fognak hátrányba kerülni, az államkassza pedig – mint tudjuk különböző hiteleknek hála – feneketlen, úgyhogy a megafonosoknak nem kell aggódnia, hogy akármilyen szabályozás veszélyeztetné a megélhetésüket – zárta az interjút Polyák Gábor.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../ Interjú Polyák Gáborral
2023. július 11., kedd 17:15
Riporter: Bolgár György