„Támogassa
Reggeli gyors

"A mémgyárban kémnek érezheti magát az ember"

15/06/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A látszólag civil, valójában politikai érdekek narratíváját erősítő oldalak azért lehetnek vonzók sok fiatal számára, mert viszonylag nagy szabadsággal, végezhetnek kreatív munkát – véli Német Szilvi, a Lakmusz újságírója.

2023. június 15. Reggeli gyors - részlet 23.06.15. Német Szilvi
09:58
00:00

Több tízezer követőjük szemében lelkes, amatőr rajongói oldalaknak tűnhettek, amelyek a liberális értékrend ellen, Orbán Viktort támogató mémeket osztottak meg, valójában azonban kormánypárti útmutatás alapján, pénzért készültek posztok – derül ki abból a videóinterjúból, amelyet egy huszonéves fiatal osztott meg a Lakmusszal.

Az arca elrejtését és hangja elváltoztatását kérő ember elmondta, hogyan működnek a valójában a Fidesz céljait szolgáló mémoldalak. Azt is megjegyezte: "a kommunikáció inkább a kemény mag megtartásáról szólt, semmint más emberek meggyőzéséről. Akik ezeket az oldalakat követték, valószínűleg nem ez döntötte el, hogy a Fideszre fognak szavazni, hanem erről már meg voltak győződve". 

"Már korábban is kaptunk bennfenntes információkat a Fidesz virtuális kampányairól" – mondta a Reggeli gyors csütörtöki adásában Német Szilvi, a Lakmusz újságírója, hozzátéve, hogy ezúttal kifejezetten az oroszbarát oldalak működését is láthatták. A megszólaló propagandagépezet egy kevésbé hierarchizált szeletét mutatta be. A különböző politikai aktivisták előszeretettel keresik azokat az embereket, akik már bebizonyították gyakorlaton kívül nem megszerezhető tudásukkal, hogy el tudnak érni nagyobb tömegeket is a social mediában.

"Azért lehet ez vonzó sokak számára, mert bizonyos, a kormányzat által meghatározott irányelvek mellett is nagyobb szabadsággal végezhető munkáról van szó, amelyet meg is fizetnek" – foglalta össze.

Hozzátette, napjainkban a közösségi médiában a legnagyobb figyelem az influenszerekre, a kormánypárt részéről a Megafon által gyűjtött véleményvezérekre irányul, amelyek mellett azonban kétségtelenül jelen vannak olyan oldalak is, amelyek nincsenek ennyire reflektorfényben, gyakran nem tartozik hozzájuk arc sem, de célzott és egyszerű üzeneteket közvetítenek. A megszólaló több, látszólag civil kezdeményezésre létrejött Facebook-oldalt is szerkesztett, mint az egyik legismertebb, az "ELÉG".

"Az interjú azt is bebizonyította, hogy kívülről hajlamosak vagyunk minden mögött orosz propagandát, vagy szigorú kormányzati iránymutatást feltételezni, azonban sokkal inkább arról van szó, hogy a résztvevők úgy érezhetik mintha kémet játszanának" – mondta Német.

Személyes beszámolóját a megszólaló bemutatott messenger-beszélgetés részletekkel igazolta, szükség esetén bankszámla kivonatokat is bemutat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: Pixabay

Reggeli gyors
2023.06.15., csütörtök 7:53
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János