„Klubrádió
Esti gyors

De mikor kell egyáltalán harmadik oltás? A hivatalos levélből nem derül ki

29/07/2021 23:26

| Szerző: Klubrádió/szg

Sarkadi Balázs akadémikus, orvos-biológus szerint a legfontosabb, ami hiányzik a Nemzeti Népegészségügyi Központ útmutatójából, hogy miért is kell egyáltalán harmadik oltást adni. Ugyanis jelenleg a Pfizerrel, Modernával vagy Szputnyikkal oltott emberek számára nem látják ennek az okát – tette hozzá. Viszont fontos lenne, hogy a Sinopharmmal oltott idősek számára lehetővé váljon a harmadik oltás Pfizerrel vagy Modernával, tehát RNS-vakcinával.

2021. július 29. Esti gyors - részlet 21.07.29. Sarkadi Balázs
09:42
00:00

A Nemzeti Népegészségügyi Központ megírta, melyik vakcinára milyet javasol harmadikként. A Müller Cecília országos tisztifőorvos által jegyzett és Kásler Miklós miniszter által is jóváhagyott levél azonban nem aratott osztatlan sikert szakmai körében.

Erről kérdeztük Sarkadi Balázs akadémikust, orvos-biológust. Azt mondta: a legfontosabb, ami hiányzik az eljárásrendből, hogy miért is kell egyáltalán harmadik oltást adni. Ugyanis jelenleg a Pfizerrel, Modernával vagy Szputnyikkal oltott emberek számára nem látják ennek a célját és az okát – jelentette ki. „Ennek nem sok értelme van” – tette hozzá. Ami fontos lenne, hogy a Sinopharmmal oltott idősek számára lehetővé váljon a harmadik oltás Pfizerrel vagy Modernával, tehát RNS-vakcinával. Ugyanis egy nagy részük viszonylag védtelen a vírus támadása ellen, és így jelentősen csökkenteni lehetne náluk a megbetegedés veszélyét.

Az nagy bizonysággal kimondható, hogy nem árt a harmadik oltás; akik felvették ezt, akár a Pfizert vagy a Modernát, azoknak jelentősen megemelkedett az ellenanyag-szintjük, tehát a védettség irányába mozdultak el. Szerinte most nem tesztelni kellene, hanem 4-500 ezer, 60-65 év fölötti embernek beadni a harmadikat, méghozzá RNS-vakcinát.

De a legfontosabb – hangsúlyozta Sarkadi Balázs – az első és a második oltás beadása lenne, hogy megelőzzünk egy őszi járványt. Részben a 12-18 évesek körében, és rá kellene beszélni azokat is, akik eddig nem vették fel. Leginkább azoknál kellene elérni, akik valamilyen okból, például félelemből nem adatták be. Rengeteg rémhír terjedt el, például, hogy nőknél befolyásolhatja a hormonháztartást az oltás, ezek nem igazak, ezek a vakcinák „gyakorlatilag nem okoznak semmiféle hosszú távú károsodást” – mondta.

Arról is beszélt: most el kellene kezdeni minél több fiatal beoltását, hiszen a vírus természete miatt valószínűleg szeptember-októberben indulhat el egy negyedik hullám. Ezt nem lehet egy-két nappal megelőzni, legalább három-négy hétre lenne szükség a vakcina beadásához. Ha szerencsénk van, még augusztus vége is elég lesz, de jobb lenne minél előbb – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy akiknél eddig nem alakult ki immunválasz a két Sinopharm után, kellhet-e két oltás, Sarkadi Balázs azt mondta: egyelőre csak anekdotikus információk vannak (viszonylag kevés az ilyen ember), de úgy tűnik, hogy ott jelentős és gyors immunválasz alakul ki, főleg, ha RNS-vakcinát használnak. Ezek nagyon erőteljes eredmények, jó lenne alaposan felmérni.

Korábbi feltételezések arról szóltak, hogy nagyjából fél évig lehet biztos a védettség, most úgy tűnik, hogy sokkal hosszabb és hatásosabb. Már elkezdték mérni az úgynevezett memóriasejteket, és arra jutottak, hogy akárcsak a legtöbb vakcinánál, a védő antitestek idővel gyakorlatilag eltűnnek, de a memóriasejtek megmaradnak. Ez látszik a Pfizernél, a Modernánál és a Szputnyiknál. Sarkadi Balázs nem tud arról, hogy a Sinopharmról is készült volna ilyen mérés.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba

Esti gyors
2021. július 29., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Kárpáti János