„Klubrádió
A lényeg

Az iskolaigazgatóknak kell megszervezniük a diákok oltását

28/07/2021 09:02

| Szerző: Klubrádió

A 12-18 évesek augusztus 30-31-én kaphatják meg a koronavírus elleni védőoltást. Ezt egy kormányhatározat alapján az iskoláknak kell megszervezniük.

Az iskoláknak augusztus 5-ig fel kell mérniük, hogy hányan igénylik az oltás felvételét. Ez a korosztály Pfizerrel oltható. A vakcinákat az iskolák épületében adják majd be, illetve összevont oltóhelyeket is kialakíthatnak.

Az oltási kampány több százezer tanulót érinthet még úgy is, hogy májustól már egyszer volt lehetőségük a 16-18 éves középiskolásoknak az oltás igénylésére. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az érintett korosztály száma összesen 688,5 ezer fő. Közülük a 12-15 évesek – akik eddig még nem kaphattak oltást – 399,7 ezren vannak.

Koronavírus - Testhőmérséklet-mérés az iskolákbanMTI/Ujvári Sándor
 

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Népszavának elmondta, hogy sajnálatos, hogy az intézményvezetők, osztályfőnökök ismét a nyári szabadságuk alatt kaptak plusz munkát, ráadásul az oltás megszervezésével kapcsolatos feladatokat szűkös határidővel kell teljesíteniük. Totyik Tamás nem érti, miért az iskolaigazgatókra hárítják a szervezés felelősségét, miért nem lehetett ezt a gyermekorvosi hálózaton keresztül megoldani. Úgy tudja, az intézményvezetőknek azt javasolták, a szülőket az iskolai KRÉTA-rendszeren keresztül értesítsék, ám a szakszervezeti vezető szerint kérdés, a nyár közepén ezt mennyi szülő figyeli. Totyik Tamás az augusztus végi két napot is kevésnek tartja több százezer gyermek beoltására. – írja a Népszava.