„Klubrádió
A lényeg

Mégsem adta ki az OGYÉI a keleti vakcinák engedélyezésének dokumentumait

28/07/2021 10:27

| Szerző: Klubrádió

Hiába ígérte meg a bíróság előtt, mégsem adta ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az orosz valamint a kínai koronavírus-vakcina magyarországi engedélyezésének dokumentumait.

A Transparency International (TI) Magyarország még februárban kérte a Szputnyik V és a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának engedélyezésével kapcsolatos iratokat.

Ligeti Miklós, a szervezet jogi ügyvezetője a Népszavának elmondta: az OGYÉI előbb 90 napra kitolta a kérdésekre adandó válasz határidejét, majd gondolt egyet, és közölte, hogy ezek az adatok üzleti titkok.

„Szerintünk az OGYÉI jogsértést követett el, amikor indokolás nélkül kért magának 15 nap helyett 90 napot a válaszadáshoz, ezért úgy döntöttünk, várakozás helyett azonnal a bírósághoz fordulunk”– mondta Ligeti.

Már megvolt az első tárgyalás, ahol az OGYÉI egyezségi ajánlattal élt, azaz azt állították, kiadják a kért dokumentumokat, ha szüneteltetik a pert. A Transparency ezt az ajánlatot elfogadta, ám a múlt héten az OGYÉI már azt közölte, hogy a per folytatása mellett döntöttek – írja a Népszava.