„Klubrádió
A lényeg

Augusztusra lesz meg a 20 ezres fővárosi antitestvizsgálat végeredménye

21/07/2021 23:21

| Szerző: Klubrádió/szg

Augusztus közepén lesz meg a végeredménye a Fővárosi Önkormányzat antitestmérésének, amelyre 60 évnél idősebb budapestiek jelentkezhettek, hogy ellenőrizzék, termelt-e a szervezetük elegendő antitestet a koronavírus elleni oltás után. A főváros 2 ezer, a kerületek 18 ezer tesztet végeznek el, így 20 ezer ember adatait összesítik – közölte Havasi Gábor, Budapest egészségügyi tanácsnoka.

Ahogy a nap folyamán mi is beszámoltunk róla, a Sinopharmról részletesebb korosztályi adatokat is közöltek a fővárosi mérésben. Látszik, hogy a 80 év felettieknél már 38 százalékban nem termelődött elegendő antitest. A 60-80 éveseknél ez 20-26 százalék közt mozog. Több mint félmillió 60 évnél idősebb ember kapta ezt a vakcinát az országban.

2021. július 21. Esti gyors / részlet, Havasi Gábor (21.07.21.)
04:59
00:00


Havasi Gábor az Esti gyorsban elmondta: újabb adatokat tettek közzé, mostanáig 3805 vizsgálatot végeztek, de ez sem a végleges eredmény. Az augusztus közepén lesz meg, és 20 ezer mintáról fog szólni. A főváros 2 ezer tesztet végez, többit a kerületi önkormányzatok teszik hozzá – ismertette.

Az előző részeredménynél 23,9 százalék volt azok aránya, akik két Sinopharmot kaptak, és nem termelődött elég antitestjük, most 24,18, nincs szignifikáns eltérés. (A Szputnyiknál és a Pfizernél ez nagyjából 3, illetve 2 százalék – említett másik két példát.) Jelezte: ez nem reprezentatív felmérés, de kellően nagy minta, mutatja, hogy van baj és foglalkozni kell vele. 

A fővárosnak erre a 20 ezer tesztre volt lehetősége, ennyit engedett az anyagi helyzetük, és úgy gondolják, ennek szerepe volt abban, hogy a kormány végül ellépett a harmadik oltás felé. Akárcsak Sarkadi Balázs és Ferenci Tamás kutatásának, amelyről nálunk is volt szó az említett cikkben – tette hozzá műsorvezetőnk.

Havasi Gábor közölte: ezek a 60 év feletti budapestiek azt hitték, hogy védettek, hiszen megkapták az oltást, most annyit megtehetnek, hogy jobban vigyáznak, betartják az óvintézkedéseket, és legalább nincs hamis biztonságérzetük. Egyik követelésük, hogy az ellenanyagszint-vizsgálatot mindenkinek tegyék lehetővé – ismételte meg.

A beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. 

Esti gyors
2021. július 21., szerda 18:40
Műsorvezető: Szénási Sándor