„Klubrádió
Esti gyors

Brexit-saga – Ez történt ma

5/09/2019 19:24

| Szerző: Klubrádió

Kutyaszorítóban a brit politika. Sokan tekintik jelképnek, hogy a miniszterelnök testvére kilépett a kormányból. Ám ennél nagyobb a baj.

2019. szeptember 05. Esti gyors / részlet, Egedi Gergely (19.09.05.)
06:24
00:00

Szinte már követhetetlen, ami az Egyesült Királyságban történik, előre látni pedig végképp nem lehet a jövőt. Felpörögtek az események, és ez így lesz még napokig. Úgy tűnik, hogy pénteken a Lordok Háza nem állja útját a megállapodás nélküli kilépést tiltó törvénynek. Egyébként ez nem örökre tiltaná meg a kemény Brexitet, csak október végéig – hangsúlyozta Egedi Gergely egyetemi tanár, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója.

Hétfőn az alsóház az előrehozott választásról szavaz, az ellenzéki Munkáspárt csak akkor voksol igennel, ha az előbb említett törvény addig valóban szentesített törvény lesz. A pártelnök most újabb feltételt is támasztott, nevezetes azt, hogy addig Boris Johnson kérje meg a halasztást az Európai Uniótól, ami szinte lehetetlen feladat. Jeremy Corbyn sincs könnyű helyzetben, hisz vagy két éve követeli a Munkáspárt az előrehozott választást, ha most nemet mond, akkor saját magával megy szembe. A mai nap híre, hogy Boris Johnson testvére lemondott a kormányban viselt tisztségéről, ezt lehet úgy interpretálni, hogy ős sem bízik már a miniszterelnökben.

Bár van még kártya a kormánynál és az ellenzéknél is, Johnson sarokba van szorítva ebben a játékban. Egy kockázatos húzása még lehet, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be saját maga ellen. Amennyiben ezt elfogadja a parlament, akkor a kormány ellehetetlenül, automatikusan jön az előrehozott választás. Ezzel elérné a miniszterelnök, amit akar, viszont rámehet az egész politikai karrierje.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Esti gyors
2019.09.05. 18:00
Műsorvezető: Gergely Zsófia