„Klubrádió
Hetes Stúdió

Bokros: Matolcsy György és Varga Mihály közösen idézték elő a tömegbalesetet

23/09/2023 18:10

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Felesleges és káros volt többletköltekezéssel tovvább fűteni a gazdaságot, amikor az amúgy is "vörösen izzik" – véli Bokros Lajos, aki szerint Az erőforrások végessége miatt csak eladósodás és infláció lesz.

2023. szeptember 23. Hetes Stúdió - részlet, 23.09.23. Bokros Lajos
11:58
00:00

Bod Péter Ákos és Csillag István után Bokros Lajos is kifejtette véleményét a Matolcsy György és Varga Mihály beszólogatásáról. Míg a jegybankelnök a Magyar Közgazdasági Társaság vándorgyűlésének csütörtöki nyitóelőadásán arról beszélt, hogy a kormányzat felelősségének tartja az hazai infláció alakulását, a pénzügyminiszter azt mondta, az infláció első számú felelőse mindenhol a jegybank, számos eszköze van beavatkozni.

"2021-ben a koronavírus-járványból éppen kezdett kikeveredni a gazdassság, a magánszektor kereslete látványosan visszapattant" – mondta a Hetes Stúdió szeptember 23-ai adásában Bokros. A volt pénzügyminiszter elmondta, a kormány gazdaságélénkétő eszközöket is bevetett a 2022-es választások megnyerése érdekében. Többekk özt a 13. havi nyugdíj, a fegyverpénz.

Bokros már akor figyelmeztetett arra, hogy felesleges és káros többletköltekezéssel tovvább fűteni a gazdaságot, amikor amúgy is "vörösen izzik", és jó a konjunktúra. "Ebből az erőforrások végessége miatt csak eladósodás és infláció lesz."

Hozzátette, ehhez a monetáris politika (MNB) éppúgy hozzájárult, mint a költsgvetési politika (Pénzügyminisztérium). Magyarán Matolcsy György felelőssége éppúgy megáll, mint Varga Mihályé. "Ezt a tömegbalesetet ketten együtt idézték elő", amelynek eredménye, hogy ma Magyarországon kétszer akkora az infláció, mint a háború sújtotta Ukrajnában, és háromszor akkora, mint az Európai Unióban.

Az idei évben nem lesz növekedés, ilyenkor a gazdaságpolitikának nem megszorításokat, hanem költekezést kellene tennie, de mivel "a puskaport már ellüőtték a választások előtt feleslegesen", ezért megszorító intézkedéseket kell bevezetni, amely erősíti majd a kedvezőtlen gazdasági hatásokat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hetes Stúdió/interjú Bokros Lajossal
2023.09.23., szombat 15:00
Riporter: Szénási Sándor