„Klubrádió
Megbeszéljük...

Böcskei: Kockázatminimalizáló stratégia lehet, hogy Orbán nem megy a meccsre

23/06/2021 16:34

| Szerző: Klubrádió/szg

Böcskei Balázs fejében is megfordult, hogy a miniszterelnök távolmaradása a német-magyar meccstől kockázatminimalizáló stratégia lehet, mert előállhat olyan helyzet, hogy nyílt kritika éri akár a német szurkolók részéről, akár diplomáciai szinten. A politikai elemző azért is érzi ezt jogos felvetésnek, mert ilyen szintű futballeseményeket szinte soha nem hagy ki a kormányfő. Ha ott tud lenni a Bajnokok Ligája döntőjében, akkor miért ne nézné meg a nemzeti válogatott sorsdöntő mérkőzését?

2021. június 23. Megbeszéljük / részlet, Böcskei Balázs (21.06.23.)
13:23
00:00

Itt van a magyar csapat elmúlt éveinek legfontosabb meccse a németek ellen, és Orbán Viktor nem lesz ott. Az egész meccs egy nagy politikai botrány kellős közepébe került.

Böcskei Balázs, az IDEA Intézet kutatási igazgatója azzal kezdte: Magyarországon vita van arról, amit a miniszterelnök szokott mondani, hogy a sport a kultúra része. Sokan ezt csípőből elutasítják, mondván, hogy a kultúra magasztos szféra, a sport meg minden, csak az nem. Aki így gondolkodik, annak ajánlaná figyelmébe a német csapatkapitány, Manuel Neuer szivárványos karszalagját, a müncheni stadion kivilágításának ügyét és a térdelés körüli vitákat, mint kulturális jelenségeket.

Megfordult a fejében, hogy a miniszterelnök távolléte kockázatminimalizáló stratégia lehet, mert előállhat olyan helyzet, hogy a német szurkolók adott esetben véleményt nyilvánítanak, nyílt kritika éri, esetleg diplomáciai téren maradnak el kézfogások, fogadások. Azért is érzi ezt jogos felvetésnek, mert ilyen szintű eseményeket csak akkor nem látogat a miniszterelnök, ha komoly kormányzati előkészítő folyik. Például ha ott tud lenni a Bajnokok Ligája döntőjében, akkor miért ne nézné meg a nemzeti válogatott sorsdöntő mérkőzését? – tette fel a kérdést.

Böcskei Balázs azt mondta: az UEFA döntését (a stadion nem kivilágításáról) bizonyos értelemben megérti – ami nem azt jelenti, hogy normatív értelemben el is fogadja). Az UEFA-nak olyan szabályrendszere van, hogy teljes mértékben politikamentessé teszi a rendezvényeit. Például, ha valaki gólörömnél felhúzza a mezét, és azon politikai (vagy vallási) felirat van, azt szankcionálnia kell a szervezőknek, a fegyelmi bizottság hoz döntést. Ha ezt a belpolitikai témát engedték volna megjelenni, akkor a saját szabályaikat hagyták volna figyelmen kívül, és precedenst teremtett volna.

Mi az, amit Orbán Viktor rosszul mért fel? Hiszen mások mellett Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök és Markus Söder, a bajor CSU vezetője és tartományi miniszterelnök is hangot adott a nemtetszésének. A politikai elemző szerint is súlyos aránytévesztés van az ügyben. Egyébként a német politika, a mérsékelt konzervatívok, a szociáldemokraták és a zöldek mindig ellentartanak az orbáni politikának, ha van rá lehetőségük. Ha ez egy másik országban lett volna, például akár Spanyolországban, akkor talán nincs is napirenden az egész ügy. A második fontos pont, hogy Magyarországon folyamatos, szisztematikus a szexuális kisebbségek megbélyegzése, jogfosztása, és a harmadik, hogy most éppen a gyerekek védelmére hivatkozva, ezt kihasználva teszi mindezt a kormány. Ez nem machiavellizmus, hanem súlyos politikai határátlépés, és e három ok miatt mutat túl ez az ügy a szokásos kereteken – vélekedett az elezmő.

Aki nem lát bele a Fidesz-szavazók gondolkodásába, de úgy gondolja, ez a távollét nem bizonytalanítja el a kormánypárt magszavazóit. Valószínű, hogy a többségük finoman fogalmazva „nem lát diszkrepanciát, ellentmondást” a melegek megbélyegzése és a pedofiltörvény között. Valószínűleg a müncheni stadion kivilágítása körüli problematika hátterében Soros Györgytől indul és a „meleglobbiig” jut el. A „vezér” cselekvőképességének megítélése nem fog változni egy ilyen eset miatt a Fidesz-törzsszavazóknál – vélekedett.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Gabor Tokai / Flickr.com

Megbeszéljük...
2021. június 23., szerda 16:20
Műsorvezető: Bolgár György