„Klubrádió
A lényeg

Gulácsi a stadion kivilágításáról: Mindenki tudja, hogy gondolkodom a világról

22/06/2021 19:45

| Szerző: Klubrádió

Gulácsi Pétert, a magyar futballválogatott kapusát a németek elleni Eb-meccs előtt tartott sajtótájékoztatón kérdezték arról is, hogy az UEFA nem engedi a stadion szivárványszínű kivilágítását. Az RB Leipzig játékosa közölte: nekik nem ezzel kell foglalkozniuk, hanem a mérkőzéssel. Azonban a hvg tudósítása szerint németül hozzátette, hogy „Mindenki tudja, mi az én véleményem a világ dolgairól”. Gulácsi korábban kiállt a szivárványcsaládok mellett, amiért támadták a kormánymédiában.

Münchenben adott sajtótájékoztatót a magyar válogatott képviseletében Gulácsi Péter és Marco Rossi. Utóbbi szereplése azért különösen érdekes, mert a Németországban futballozó Gulácsinak már volt egy nagy visszhangot keltett kiállása a szivárványcsaládok mellett, most pedig épp a magyar homofóbtörvény miatt szerették volna szivárványszínűre kivilágítani a müncheni stadiont a Magyarország-Németország meccs előtt – foglalja össze az előzményeket a hvg.

Bár az UEFA nem engedte a szivárványszínű díszkivilágítást, a német DFP hírügynökség rákérdezett Gulácsinál, mi a véleménye az ügyről.

A cikk szerint Gulácsi nem teljesen ugyanazt mondta magyarul, mint németül: magyarul nagyon diplomatikusan annyit mondott, hogy ehhez csak annyit tud hozzáfűzni, az UEFA hozta ezt a döntést, "nekünk, játékosoknak ebbe nincs beleszólásunk, nem ezzel foglalkozunk, a mérkőzéssel kell foglalkoznunk”.

Utána viszont németül is válaszolt, ahol hasonlót mondott, ám egy mondatot a tolmács szerint még hozzáfűzött: „Mindenki tudja, mi az én véleményem a világ dolgairól”.

Gulácsi Péter, a magyar válogatott és az RB Leipzig kapusa februárban csatlakozott a szivárványcsaládokat támogató kezdeményezéshez egy Facebook-bejegyzéssel, amelyben kijelentette: „A család az család – ez nem is lehet kérdés!” A futballistát rengetegen támadták posztja miatt. Még Orbán Viktor miniszterelnök is elővette a kapust, aki szerinte megbontotta a csapategységet. A kormánymédia a Magyar Nemzet-Pesti Srácok vonalon a genderlobbitól „a gyerekek elleni merényletig” jutott el. Gulácsi egyébként az Eb-n is viselte a csapatkapitányi karszalagot, amikor Szalai Ádámot le kellett cserélni a franciák ellen.

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás)