„Támogassa
A lényeg

Bendarzsevszkij: Ez a legkomolyabb belpolitikai krízis Putyin rendszerének fennállása óta

24/06/2023 16:23

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Nem egy őrült magánakciónak tűnik, Prigozsin hetek, vagy akár hónapok óta tervezhette a felkelést – mondta Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője a Klubrádiónak. A következő 48 óra kritikus lehet, az orosz vezetés problémája, hogy a katonák Ukrajnában vannak, a rendvédelmi szervek tehetetlenül állnak szemben a zsoldosokkal – mondta Kis-Benedek József, biztonsánpolitikai szakértő. 

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner nevű zsoldossereg vezetője 25 ezres csapatával útnak indult Moszkva felé, arra hivatkozva, hogy az orosz hadsereg légicsapást mért bázisukra, amit egyébként független forrásból nem erősítettek meg. A felkelők elfoglalták Rosztov-na-Donu és Voronyezs városát, állításuk szerint az ott lévő katonai bázisokkal együtt és vonulnak tovább a főváros felé. Vlagyimir Putyin orosz elnök reggel rendkívüli televíziós beszédében elmondta „rendkívüli harcot folytatnak”, amelynek nehéz pillanatában egyesek „személyes ambíciókért árulták el saját hazájukat, népüket”. Az elnök azt is közölte, hogy terrorellenes intézkedéseket vezettek be Moszkvában, a főváros körüli megyében és számos más régióban.

2023. június 24. A lényeg - 23.06.24 Bendarzsevszkij Anton
02:18
00:00

"Nem egy őrült magánakciónak tűnik, Prigozsin ezt hetek, vagy akár hónapok óta tervezhette" – mondta Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője a Klubrádiónak. A Wagner erői lényegében nem ütköznek ellenállásba, az állami vezetés nemigen tudott mit kezdeni ezzel a felkeléssel, ami óriási presztizsvesztegés Putyin számára. Ez a legkomolyabb belpolitikai krízis, amivel a több mint 20 éve az országot vezető elnöknek eddig szembe kellett néznie. Ettől függetlenül Prigozsin esélyei nem túl jók – véli Bendarzsevszkij.

A megjelenő videófelvételeken az látszik, hogy a Wagner-csoportnak jó a felszereltsége, ilyen komoly haderővel a rendvédelmi szervek nem tudnak mit kezdeni, a katonák pedig jelenleg az ukrán fronton vannak. Kulcskérdés, hogyan tud mozgósítani, erőforrást átcsoportosítani az orosz vezetés. A következő 48 történései kritikusak lehetnek – mondta Bendarzsevszkij.

Kis-Benedek József, biztonsánpolitikai szakértő szerint bekövetkezhet az orosz szárazföldi erők és a Wagner összecsapása, vagyis egy polgárháború Oroszország érintett területén. Ezt persze Putyin, amennyire lehet, igyekszik megelőzni – mondta Kis-Benedek. 

Ez a helyzet az ukránok malmára hajtja a vizet: ha az ukrán vezetés kihasználja a lehetőséget, akkor most tudnak támadni, előre tudnak törni. Az orosz reguláris haderő valószínűbb, hogy nem tudná megállítani őket ebben a pillanatban – véli Kis-Benedek. 

Bendarzsevszkij Anton és Kis-Benedek József a 14:00 órás rendkívüli hírekben szólalt meg a Klubrádióban. Előbbitt a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: Meduza