„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Bauer Tamás: A Jobbik még nem ment át a tű fokán

18/06/2021 23:12

| Szerző: Klubrádió/szg

Miután a Jobbik megszavazta a homofób módosításokkal átírt, elvileg pedofilellenes törvényt, Bauer Tamás közgazdászt kérdeztük, aki aggasztónak tartja ez a voksolást, és erős kétségei vannak azt illetően, hogy a mai Jobbikkal lehet-e olyan világot építeni, amelyet a demokrácia, az európaiság és a humanizmus hívei szeretnének. Szerinte a jelenlegi hatpárti szövetkezés lemond arról, hogy a Fidesz-rezsim helyett nyugati típusú demokráciát hozzon létre.

2021. június 18. Megbeszéljük / részlet, Bauer Tamás (21.06.18.)
12:53
00:00

Bauer Tamás közgazdászt, volt SZDSZ-es politikust kérdeztük arról, hogy a Jobbik megszavazta a pedofilellenesnek mondott, de melegellenes módosítókkal átírt törvényt.

Közölte: korábban is szélsőjobboldalinak gondolta és mondta a Jobbikot. A Jobbik úgynevezett néppártosodása azt jelenti szerinte, hogy a nyílt rasszista politikát és retorikát, amely első sok-sok évüket jellemezte, félretették, de a modern szélsőjobboldali pártok Európa nagy részében már szintén feladták a nyílt rasszizmust a saját lakosság rétegeivel szemben (az osztrák, német, olasz, francia és észak-európai szélsőjobbos pártokat említette példaként). Ma a szélsőjobboldaliság Európa-ellenességet, európaiintegráció-ellenességet, „mindenfajta diszkriminációt”, bevándorlóellenességet, menekültellenességet jelent, ez utóbbi a rasszista elem 21. századi változata – tette hozzá.

Bár műsorvezetőnk, Bolgár György megjegyezte, hogy a Jobbik Európa-ellenes volt és ezt maga mögött hagyta, Bauer szerint csak névleg látszik Európa-pártinak, de amikor a tőke szabad áramlásáról van szó, már nem az. „Nagyon örvendetes, hogy a mai Jobbikot nem tekinthetjük se nyilasnak, se nácinak, mint néhány évvel ezelőtt” – fogalmazott –, de ettől még szerinte nem vált olyan párttá, amellyel egy, az európai demokrácia és köztársaságpárti eszmeiség alapján álló pártnak helyes választási szövetséget kötnie. És az említett szavazás mutatta meg, hogy mennyire tart efelé.

Hangsúlyozta, bár a Jobbik erre hivatkozott, ez a törvény nem oldja meg a gyerekek védelmét, például Kaleta Gábort a mostani változat szerint sem kellene végrehajtható szabadságvesztésre ítélni. Tehát nem jelent érdemi előrelépést a gyerekek védelmében a pedofil bűnözőktől, csak arra alkalmas, hogy politikai kampányt építsen rá a Fidesz. 

Bauer Tamásnak erős kétségei vannak azt illetően, hogy a mai Jobbikkal lehet-e olyan világot építeni, amelyet a demokrácia, az európaiság és a humanizmus hívei szeretnének. Megjegyezte, kétféle reakció volt az ellenzékből a jobbikosok szavazására, a Momentum erős nyomást akart gyakorolni rájuk, hogy ne szavazzák meg, sőt, még utána is bírálták őket, a többiek viszont nagyjából annyit reagáltak, hogy „a Jobbik egy jobboldali párt”. Szerinte viszont nyugaton ilyen, homoszexuálisokat diszkrimináló törvényt nem szavazna meg jobboldali párt. 

Bauer szerint a jelenlegi hatpárti szövetkezés lemond arról, hogy a Fidesz-rezsim helyett nyugati típusú demokráciát hozzon létre. Műsorvezetőnk közbevetette, hogy a mostani „egyeduralmat” le kell győzni, és ez szerinte a Jobbik nélkül nem lehetséges, közös győzelemmel viszont igen.

Felidézte, Jakab Péter pártelnök egy interjúban azt mondta a szavazás jelentőségéről, hogy sok nyugdíjasnak és alacsony bérű embernek nem az a legfontosabb kérdés, hogy felvonulhassanak szivárványszínű zászlóval azok, akik fel akarnak vonulni. Ez szerinte az emberi jogi elkötelezettség lebecsülését mutatja Jakab Péternél, aki annak idején a többi jobbikossal együtt megszavazta a hetedik Alaptörvény-módosítást, amely a menekültek és a hajléktalanok ügyében, valamint az igazságszolgáltatás területén nyitotta meg az utat a Fidesz „kirekesztő törvényalkotása” előtt. Számos jelet látni arra, hogy a Jobbik „még nem ment át a tű fokán” – összegezte.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Marjai János

Megbeszéljük...
2021. június 18., péntek 16:20
Műsorvezető: Bolgár György