„Klubrádió
Esti gyors

Baranyi Krisztina: 100 tonna súlyosan mérgező anyag szivárog az Illatos úton

22/09/2022 20:28

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere törvénymódosítási javaslatot fogalmaz meg annak érdekében, hogy az állam beavatkozzon a Budapesti Vegyiművek (BVM) volt telephelyén szivárgó mérgező vegyi anyagok elszállításában. A helyzet megoldást sürget, ugyanis a párolgó, illetve a talajba szivárgó méreganyag súlyosan károsíthatják a közelben tartózkodók egészségét. A polgármester arról is beszélt az Esti gyors című műsorban, hogy a vegyiművektől pár száz méterre található József Attila lakótelep lakóinak érdekében különösen sürgős a veszélyforrás mihamarabbi elhárítása.

2022. szeptember 22. Esti gyors - részlet 2022.09.22. Baranyi Krisztina
08:30
00:00

A gondatlanul tárolt mérgekről a környezetvédelmi hatóságok  már legalább hét éve tudtak, mégsem tettek semmi az ügyeben. Az illatos úti vegyipari telepen feltárt pincében a becslések szerint 100 tonna súlyosan mérgező anyag található. A szóban forgó anyag a HCH (hexa-klór-ciklohexán – a szerk.), amely egyike a nemzetközi szerződésekben tiltott "piszkos 12" elnevezésű anyagoknak. A HCH-t a Lindán nevű rovarirtószer előállításhoz használták, mielőtt a '60-as években az egész világon betiltották volna – mondta Baranyi. Hozzátette, a HCH azért különösen veszélyes, mert nem bomlik le, az emberi szervezetbe jutva felhalmozódik, a zsírszövetekbe jutva pedig rákos megbetegedésekhez vezethet. "Akár a gyermekét szoptató anya is átadhatja csecsemőjének a mérgező anyagot" - mondta.

Baranyi szerint az állam a BVM felszámolójára szeretné hárítani a kártalanítás költségeit, az azonban nem véletlenül ment csődbe: nincs forrásuk egy ilyen méregtelenítés finanszírozására. Hiába tartozik a környezet- és klímavédelem ügye négy minisztériumhoz is, egyikük sem akarja vállalni a kártalanítás költségeit. A ferencvárosi polgármester szerint a törvényi szabályozás, hogy egy régen csődbe ment vállalat által otthagyott vegyi anyagokat elszállítsa az állam, kivéve, ha a közvetlen katasztrófa veszélye fennáll.

Baranyi Krisztina ezért törvénymódosítással igyekszik az államot beavatkozásra bírni. A 100 tonnányi iszapszerű anyag jelenleg maró szaggal párolog. Az illatos úti HCH jelenleg a pár száz méterre lévő József Attila lakótelep lakóit, de a talajba szivárogva nagyobb károkat is okozhat. Megoldást a törvényi szabályozás, és az állami beavatkozás jelentene - nyilatkozta Baranyi.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors/Interjú Baranyi Krisztina
2022. szeptember 22., csütörtök 18:37
Riporter: Hardy Mihály