„Klubrádió
A lényeg

Baranyi Krisztina megvétózza a kerületi lapot érintő döntéseket

24/06/2022 17:07

| Szerző: Klubrádió

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester közölte: a vétójával a helyzet nincs megoldva, csupán a képviselőtestület esélyt kap arra, hogy korrigálja a döntését. A független politikus olyan döntésekről beszélt, amelyek "bedarálják és pártkifizető-hellyé teszik a ferencvárosi független médiát".

"Polgármesteri vétót emelek azok ellen a döntések ellen, amelyek bedarálják és pártkifizető-hellyé teszik a ferencvárosi független médiát" – írta posztjában Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.

A ferencvárosi közgyűlés szerdán szavazott arról, hogy rúgják ki a kerületi újság főszerkesztőjét, Vágvölgyi B. Andrást menesztő cégvezetőt. Baranyi az ülésen arra tett javaslatot, hogy a főszerkesztőt eltávolító Hagymási Zoltánt, a médiacég vezetőjét mentsék fel a pozíciójából. Ez át is ment a testületen, azonban Baranyi szerint az ellenzéki pártok képviselői érthetetlen módosító indítványokkal bombázták a javaslatát. „Ezek között volt, amelyik alpolgármesternek jelölte volna Vágvölgyit és olyan is, amelyik 100 forintért eladta volna a lap kiadói jogait neki” – írja a polgármester.

Az ülésen aztán sorra visszavonták a szerinte csupán zavarórepülésnek beküldött indítványokat, és ekkor álltak elő azzal, hogy Hoffmann György televíziós szakember, Kálmán Olga DK-s politikus férje legyen a médiacég vezetője. Hoffmann nem volt jelen az ülésen, így a többi jelölttel szemben nem lehetett tőle kérdezni. 

Baranyi szerint kinevezték ugyan Vágvölgyit B. Andrást tartalomfejlesztési igazgatónak (amiről nem derült ki, hogy mit takar), de egyúttal új főszerkesztői pályázatot is kiírtak. Ennek eredményéről azonban nem egy független zsűri, hanem a képviselők fognak dönteni – írja.

A polgármester úgy véli, ezzel az amúgy is feszített költségvetésű cégnek újabb, kizárólag pártpolitikai alkuk miatt létrehozott státuszokat kéne kifizetnie. Baranyi azt is hozzátette, a vétójával a helyzet nincs megoldva, csupán a képviselőtestület esélyt kap arra, hogy korrigálja a döntését.