„Klubrádió
Esti gyors

Balegyenes és jobbhorog – Hardy Mihály jegyzete

13/02/2023 18:02

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

"Az utcai erőszak, akár szélsőjobbos, akár szélsőbalos vagy éppen anarchista, mindenképpen elfogadhatatlan. A hatalomnak viszont nagyon is kapóra jön, hiszen lehet bűnbakokat kiáltani."

2023. február 13. Esti gyors-részlet (2023.02.13. Hardy Mihály jegyzete)
03:16
00:00

Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában …az utcai erőszakról. Arról, ami az elmúlt napokban alaposan felborzolta a kedélyeket Budapesten, hiszen – pontosan még nem tisztázott okból – olyanok estek áldozatul az utcai erőszaknak, akikről a támadók feltételezték, hogy az 1945-ös február 11-i német-magyar kitörési kísérlet úgynevezett "megünneplésére" érkeztek a fővárosba. Máshol pedig szélsőjobbosok verekedtek össze gyanútlan járókelőkkel. Az utcai erőszak megérkezett Magyarországra és hogy ez így van, abban nem kis szerepet játszik a hatóságok évtizedek óta tartó tétlensége a februári náci és nyilas megemlékezések, emléktúrák, bajtársi összejövetelek és úgynevezett "katonai hagyományőrző megemlékezések" szervezőivel szemben. Tágabb értelemben pedig nem, hogy nem sikerült rendet tenni a második világháborús magyar részvétel ügyében, hanem mindmáig elmaradt az igazi társadalmi szembenézés a saját történelmünkkel. Sőt, az elmúlt években egyre nyilvánvalóbb módon zajlik a szélsőjobbos történetmesélés beemelése a hivatalos kánonba.

Egy rádiós jegyzet persze nem alkalmas arra, hogy a maga összetettségében, sokoldalúan mutasson be egy világháborús részvételt. Annyit azonban leszögezhetünk, hogy Magyarország a náci Németország utolsó szövetségeseként harcolt Európában, rosszkor és rossz oldalon, történelmi bűnrészesként a keleti háborúban és a holokausztban. Akik a budai Várból próbáltak kitörni, nyilván mindenféle fegyveresek voltak, de alapjában véve egy bűnös háború értelmetlen áldozatai, semmiképpen sem nemzeti hősök vagy a katonai becsület példaképei. Ahogy a szovjet csapatok is valóban felszabadították Budapestet a rémálom alól február 13-ára. Más kérdés, hogy egyben a sztálini birodalomépítési törekvéseket is szolgálták, ha már itt voltak.

Németországban és Ausztriában sem könnyű felvenni a küzdelmet a neonácikkal, de ott legalább egyértelmű törvények és eljárásrendek vonatkoznak a nemzetiszocialista múlt dicsőítésére. Nálunk harmatgyenge törvények tiltják a barna és a vörös diktatúrák jelképeinek használatát, de én még nem hallottam róla, hogy bárkit is börtönnel sújtottak volna egy horogkeresztes vagy SS-tetoválás miatt. Maszatolás zajlik ebben is, ahogy az Árpád-sávos zászlók vagy a turulszobrok ügyében is.

Félreértés ne essék: az utcai erőszak, akár szélsőjobbos, akár szélsőbalos vagy éppen anarchista, mindenképpen elfogadhatatlan. A hatalomnak viszont nagyon is kapóra jön, hiszen lehet bűnbakokat kiáltani. Pont úgy, ahogy az a német Reichstag felgyújtása idején történt 1933-ban. Az eredmény pedig közismert…

Az 1945-ös kitörésre emlékeztek szélsőjobboldali szervezet
 
Antifasiszta tüntetés
 
Budapest, 2020. február 8. Antifasiszta ellentüntetők 2020. február 8-án a Városmajorban, ahol szélsőjobboldali szervezetek "Becsület napja" elnevezéssel azokra a katonákra és civilekre emlékeztek, akik Budapest 1945-ös ostrománál február 11-én megkíséreltek kitörni a szovjet csapatok által körülzárt budai Várból. A megemlékezést, amelyen mintegy ötszázan vettek részt, a Légió Hungária és a Hungarian Hammerskins nevű szervezetek rendezték. A megemlékezés ellen - ugyancsak mintegy ötszáz - antifasiszta tüntető tiltakozott. MTI/Kovács Tamás
 

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2023. február 13-i adásában hangzott el.