„Klubrádió
Reggeli gyors

Az utolsó mentsvár

4/12/2021 09:54

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

A Papa Roach Last Resort című számát – azaz az Utolsó mentsvár című dalát – hallják, ugyanis pontosan így, utolsó mentsvárnak nevezi a mai történetünk főszereplője az éhségsztrájkját, melyet már több mint két hete folytat.

2021. december 03. Reggeli gyors-részlet 2021.12.03.: Zenés sporthírek M. Dénes Tamással
03:22
00:00
A katari világbajnokság volt sajtófőnökéről van szó, Abdullah Ibhaisról, akiről a Guardian írt egy cikket. Merthogy a Nemzetközi Labdarúgószövetség állítólag nem szándékozik közbelépni az ügyében. Talán emlékeznek még, róla meséltünk az elmúlt héten. Ő az, aki a katari vendégmunkások helyzetét firtatta a katari szövetségen belül, és akit ezután legott 5 évre ítéltek el Katarban, állítólagos korrupció miatt. Magyarul azzal vádoljak, hogy pénzeket fogadott el, és engedte magát lefizetni a világbajnokság közösségimédia oldalaival kapcsolatban. Már az egész vád teljesen abszurdnak hangzik pont Katarban, amely a korrupciónak köszönheti, hogy egyáltalán vb-t rendezhet, de a legdurvább az, hogy nevezett volt sajtófőnök azóta egyáltalán nem beszélhet. Sem a családjával, sem az ügyvédjével. Mégis valahogy egy hangüzenetet sikerült kicsempészni a cellájából, amely aztán a holland NRC rádió segítségével elindult, mint az a bizonyos palack a tengeren; egy egyértelműen gyengülő hangon beszélő Ibhais Abdulah beszél rajta:

Abdullah Ibhais
 
Abdullah Ibhais
 

Azért kezdtem éhségsztrájkba, mert nekem ez az utolsó mentsváram, miután megtagadták tőlem egy igazságos tárgyalás lehetőségét. Megtagadták, hogy elmondjam a véleményem, hogy beszéljek, miután ráadásul az én perem még nem is fejeződött be. Börtönbe zártak, hogy ne tudjak beszélni, ne tudjam megvédeni magam, és ne tudjam elmondani, hogy mi az igazság, és hogy mi történt velem. Nagyon kemény az éhségsztrájk és gyengít is, de ez az utolsó mentsváram, és be fogom bizonyítani, hogy ártatlan vagyok. Merthogy ártatlan vagyok, és semmi rosszat nem tettem.

Eddig a hang, eközben a katari legfelsőbb bíróság válaszolt a Guardiannek, melyben leírja, hogy az, hogy Ibhais elítélésének bármi köze van a munkások helyzetére való rákérdezésére, kitaláció és hazugság. Ibahaist áprilisban ítélték el, a fellebbezését november 23. óta tárgyalják – ha tárgyalják.

Egy biztos: a világ futballjának nem Katar volt az utolsó mentsvár, és nem is Oroszország – mégis ezek az országok kapták a legnagyobb sportesemények rendezési jogát. Vajon miért?

M. Dénes Tamás zenés sporthírei a 2021. december 3-i Reggeli gyorsban hangzottak el.