„Klubrádió
Reggeli gyors

Modernkori rabszolgaság

27/11/2021 10:17

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

M. Dénes Tamás zenés sporthíreiben ezúttal Katarba és Norvégiába látogatunk el.

2021. november 26. Reggeli gyors-részlet 2021.11.26.: Zenés sporthírek M. Dénes Tamással
03:23
00:00
Rasmus Woldtól hallják a Nevermind the Slavery című felvételt – magyarul: Ne törődj a ragszolgatartással. Az előadó ezzel arra céloz, hogy ha valaki 2022-ben a katari futball-világbajnokságot nézi, akkor ne törődjön azzal, hogyan bánnak az országban a vendégmunkásokkal, akiket gyakorlatilag rabszolgaként kezel az ország egy része. Nem véletlen, hogy egy norvég énekes írta meg a katari világbajnokság rendezését ellenzők indulóját, most is egy norvég tv-stábról szeretnék beszélni önöknek, amely elindult feltérképezni a katari vendégmunkások helyzete. Halvor Ekelandról van szó es Lokman Ghorbaniról.

Egy hét sem telt el, és máris őrizetbe vették őket, 30 órán keresztül voltak börtönben, filmjeiket és eszközeiket elkobozták, és végül is már annak is örülhettek, hogy elhagyhatták Katart, és visszarepülhettek Norvégiába. Az ember arra gondol, hogy ilyesmi legfeljebb titkos háborús filmanyaggal és készítőikkel fordul elő, de az ember téved.

Egyébként egy hét alatt azért elég sok emberrel sikerült beszélniük a norvég újságíróknak, mint később mesélték. A katariak azzal védekeznek, hogy azért tartóztatták le a két újságírót, mert egy magánterületre (azaz a vendégmunkások táborába) engedély nélkül jutottak be, és úgy forgattak ott, hogy nem kaptak ehhez engedélyt a katari szervektől. Az egy más kérdés, hogy mennyi esély lett volna egy ilyen engedélyre. Mindenesetre a munkások a norvég újságírók beszámolója alapján különféle módon ítélik meg a helyzetüket; van, aki rendben találja a munkakörülményeit, valaki szenved, és félelemmel a szemében számol be arról, hogyan is bánik velük a vb rendező országa. És a nagy többség ilyen.

Egyébként a két norvég kolléga jobban járt, mit a katari vb volt sajtófőnöke, Abdullah Ibhais, aki firtatni kezdte a munkások helyzetét, és rögtön megvádolták idézőjelben korrupcióval, és 5 évre ítélték. Hihetetlen, hogy pont a katari kormány beszél korrupcióról, amely nyilvánvalóan egy korrupt rendszernek köszönheti, hogy egyáltalán megrendezheti a jövő évi világbajnokságot.

A norvég újságírók jól vannak egyébként.  „Elég jó érzés visszatérni a norvég földre. Kihívást jelentett nekünk az elmúlt néhány nap, de tudtuk, hogy sokan dolgoznak értünk, és ez jó érzés. 32 órán át tartottak fogva minket” – mondta Halvor Ekeland. Egyébként pénteken 17 órától még 12 csapat várt arra, hogy kisorsolják az ellenfelüket, hogy megtudják, kin keresztül juthatnak ki Katarba a világbajnokságra. Abba az országba, amelyben – ahogy a dal is mondja – a homoszexualitást például büntetik.

M. Dénes Tamás zenés sporthírei a 2021. november 26-i Reggeli gyorsban hangzottak el.