„Klubrádió
Tűréshatár

Az Európai Uniót is súlyos felelősség terheli

28/08/2022 13:14

| Szerző: Klubrádió

Vásárhelyi Mária szociológus, újságíró közismerten mindenről megmondja, amit gondol, ráadásul nem is finomkodik. Nemrég is nagy port kavart erős megfogalmazásaival a közösségi médiában, ahol posztjaiban nemcsak a magyar nők helyzetével kapcsolatban adott hangot elégedetlenségének, hanem erősen bírálta a kormány kommunikációját és az Európai Uniót is. A Tűréshatárban Szunyogh Szabolcs műsorvezetővel beszélgetett.

2022. augusztus 22. Tűréshatár (2022. augusztus 22., hétfő 19:00)
53:13
00:00
Műsorvezetők: Szunyogh Szabolcs Szerkesztők: Szunyogh Szabolcs

Vásárhelyi Mária szerint a politikusok, és ezen belül kiemelten a kormánypárti politikusok az égvilágon semmit nem tesznek a nőkért, pedig Magyarországon köztudottan nehéz a helyzetük. Egyértelműnek tartja, hogy macsó társadalomban élünk, hiszen a parlamentben a női képviselők aránya csak tíz százalék, ami egész Európában a legalacsonyabb. A szociológus szerint az országgyűlésnek az is a feladata volna, hogy képviselje a különböző társadalmi csoportok érdekeit, köztük a gyengébb nemet is. A Magyar Bálint által SZDSZ-es képviselőként 2007-ben beterjesztett női kvóta javaslatról az a véleménye, ott nincs szükség ilyesmire, ahol a társadalom eljut odáig, hogy a nők megkapják ugyanazokat a lehetőségeket és esélyeket, de ahol ez magától nem megy, ott igenis van létjogosultsága.

Vásárhelyi Mária a Klubrádióban
 
Vásárhelyi Mária a Klubrádióban
Klubrádió
 

Vásárhelyi Mária a kibontakozó szociális válságról is elmondta a véleményét, úgy véli, olyan krízis előtt állunk, amit fel sem tudunk fogni. Rengetegen fognak lecsúszni, sokan nem tudják majd fizetni a lakásuk rezsiét és veszítik el a megélhetésüket. Még nem találkozott ilyen érzéketlen kormányzati politikával, mint a mostani, szerinte a hatalom már meg sem próbál úgy tenni, mintha érdekelné a szegények sorsa.

Véleménye szerint nagyon mély és mérgező ez a helyzet, amiben az ország van, de nem önerőből jutottunk ide, ezért az Európai Uniót is súlyos felelősség terheli. Úgy véli, hogy nem lett volna szabad, azt az irdatlan mennyiségű uniós pénzt mindenféle kontroll nélkül megkapnunk, hogy ezáltal a hazai diktatórikus rendszer megerősödjön. Azt mondta, most látszik igazán, hogy ez a kormány mennyire alkalmatlan mindenre, amikor nem jön a pénz. Szerinte csak azért látszódott a működésnek valamifajta víziója, mert a rezsim szórta a pénzt, de egyébként semmit nem tettek, ami az ország felemelkedését szolgálta volna. Egyetért abban, hogy előtte is sok baj volt például az egészségüggyel és az oktatással is, de egyik sem volt ilyen reménytelen helyzetben, mint amiben most van.

EUROPEAN PARLIAMENT / PARLEMENT EUROPEEN - STRASBOURG
 
Forrás: Flickr.com/
Š Emmanuel VIVERGE
 

A szociológus szerint a kormánypárt Fidesz kommunikációja a harmadik birodalom nyelvének sajátosságait tükrözi. Egyértelműen kimondható, hogy nagyon agresszív, katonai nyelvet használnak, valamint szeretik a sporthasonlatokat és a rövidítéseket, és a szavak gyakran pont az ellenkezőjüket jelentik, mint ami a valódi jelentésük. Azért tartja ezt aggasztónak, mert hiszi, hogy a lelkekbe a nyelven keresztül lehet behatolni, úgy lehet megszédíteni egy társadalmat, hogy észre sem vesszük. Ugyanazokat a szavakat kezdjük el mi is használni, amiket ők használnak, és ezek így általánossá válnak, ezzel előbb-utóbb uralni kezdik a lelkeket és a gondolkodást is.

Figyelmeztetett, ne áltassuk magunkat azzal, hogy a fajkeveredéses szöveggel nem lehet tömegeket megszólítani. Szerinte ebben az esetben is minden pontosan elő volt készítve, van egy jelentős csoport, aki ezt akarja hallani, nekik szólt ez a beszéd.

Azt is mondta, Orbán Viktornak hasonló megnyilvánulásért szinte minden európai országban le kellett volna mondania, de Magyarország nem demokratikus ország, és egyre távolabb kerül Európától, így tudomásul kell vennünk, hogy itt teljesen más normák érvényesülnek.

Tűréshatár
2022. augusztus 22., hétfő 19.00
Műsorvezető: Szunyogh Szabolcs