„Klubrádió
Megbeszéljük...

Az egyfordulós választás sok mindent összegyúr

31/08/2020 18:14

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Mennyit ér Bíró László bocsánatkérése? Mit ér meg a Fidesz kétharmadának megszüntetése? Mennyire akarják a pártok az előválasztást? Kérdések egy előválasztáshoz közeledve.

2020. augusztus 31. Megbeszéljük - részlet 20.08.31. Varga László
16:29
00:00

2020. augusztus 31. Megbeszéljük - részlet 20.08.31. Somogyi Zoltán
16:12
00:00
A hat ellenzéki párt továbbra is támogatja a Jobbik jelöltjét, annak ellenére, hogy Bíró László korábban élesen rasszista kijelentéseket tett – jelentette ki az MSZP borsodi elnöke. Igaz, hogy a Jobbik neve és logója nem lehet rajta a szavazólapon egy kis fideszes technikai ügyeskedés után, de a jelölt és az ő támogatása marad. Varga László szerint Bíró bocsánatkérésével az ügy lezártnak tekinthető.

Nem nagyon lehetett gondosabban jelöltet találni, az előválasztásra már nem volt igazán idő, meg aztán nyár közepére esett volna, ami nem szerencsés időpont. Az MSZP politikusa arról beszélt, hogy vidéken, főleg apró településeken nem olyan könnyű előválasztást szervezni. Nem úgy van, hogy a Blaha Lujza téren felállítunk egy pultot és kész. Még a normál választásra sem mer mindenki elmenni.

Varga László azt mondja, régóta ismeri a Jobbik jelöltjét, nem hallott tőle rasszista, cigányozó, zsidózó kijelentéseket. 2018-ban több, mint 30 százalékot ért el a választáson, kétszer annyit, mint a szocialista induló. Bár a borsodi körzet vegyes, az ellenzékből egy konzervatív jelöltnek van esélye.

Önkormányzat 2019 - Szavazás Budapesten
 
MTI/Mónus Márton
 

Somogyi Zoltán szociológus véleménye szerint jobban oda kell figyelniük az ellenzéki pártoknak arra, hogy bizonyos alapértékek figyelembe vételével kössenek megállapodásokat. Bíró László bocsánatkérését úgy értékeli, hogy az inkább csak a pártoknak szólt, nem azt jelentette, hogy visszavonná korábbi kijelentéseit, vagy változott volna a véleménye. Az ellenzéki pártoknak tíz percükbe telt volna megnézni a jobbikos politikus múltját. Ha már így alakult, akkor ki kellene mondani, hogy hajlandók vagyunk elviselni a legnagyobb szégyent is azért, mert a Fidesz kétharmadának megtörése a cél.

A Fidesz által kitalált egyfordulós választ nagyon sok mindent összegyúr -mondja Somogyi Zoltán-, de azt jó előre kimondhatná a baloldal, hogy olyan jelöltet, aki hibázott, és nem gyakorolt valódi önkritikát, nem támogat. A szociológus egyébként úgy véli, hogy nem lesznek komoly előválasztások, sokkal valószínűbbnek tartja, hogy a pártok majd megegyeznek a jelölésekről.

Az interjúkat a fenti lejátszókra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Megbeszéljük
2020.08.31. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György