„Klubrádió
Esti gyors

Márki-Zay: Az előválasztás a megoldás

24/08/2020 21:49

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Közös választási párt alapítása lenne az igazi, de erre még nem lát igazi esélyt Hódmezővásárhely polgármestere, ám arra igen, hogy a borsodi példából tanul az ellenzék.

2020. augusztus 24. Esti gyors - részlet 20.08.24. Márki-Zay Péter
05:14
00:00

Éppen, hogy bejelentették az ellenzéki pártok vezetői a megegyezést, ami szerint minden választókerületben egy közös jelöltet állítanak a kormánypárti indulóval szemben, beütött az első probléma. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os számú választókerületben, az időközi választásra sikerült olyan jobbikos jelöltben megegyezniük Bíró László személyében, aki még a közelmúltban is tett keményen rasszista kijelentéseket. Ez a magatartás az ellenzék többsége számára vállalhatatlan. Kétségtelen, hogy az előző választási eredmények alapján ott a Jobbiknak van esélye.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapítója erre úgy reagált, hogy az időhiány miatt ott már nem volt idő előválasztást tartani. Márpedig a megoldást ő ebben a módszerben látja. Az ellenzék ebből tanulhat. 2020-ban akkor van esélyük, ha mindenütt megtalálják a legjobb jelöltet. Az ő kiválasztása pedig előválasztáson történhet a leghatékonyabban. Ott az illető múltjáról is kiderülhet minden, az is, hogy hol vannak a gyenge pontjai. Külön előnye az előválasztásnak, hogy előkerülhetek alkalmas civilek, egy orvos, egy tanár, egy vállalkozó, bárki, aki eddig nem vett részt a politikában, de helyben bíznak benne.

A jobbikos jelölt rasszista kijelentései kapcsán Márki-Zay egy véleményében megjegyezte: most a zsidó és cigány szavazókon múlik sok minden. Elképzelhető, hogy egy zsidó vallású embernek is egy antiszemitára kell szavazni a siker érdekében. Azt mondta, hogy csak „együtt és alázattal győzhetünk”.

Márki-Zay Péter egyre optimistább, úgy látja, hogy a pártok már sok dolgot elfogadnak egymástól. Például Gyurcsány Ferenc visszafogottságát önzetlen lépésnek tartja, hisz a DK elnökét vidéken nehezen fogadnák el. A közös lista a Fidesz kétharmados többségét szerinte már kizárja. Azért is jó, mert a kormánypártot a törvénymódosítástól is elrettentheti. A Fidesz akkor nem fog hozzányúlni a választási törvényhez, hogy akadályozza az ellenzéket, ha a változtatás neki, magának is rossz lenne, ha rá is visszaüthetne.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Balogh Zoltán.

Esti gyors – részlet
2020.08.24.18:00
Műsorvezető: Dési János