„Klubrádió
Esti gyors

Átlátszó: Egy próbát megér, hogy a kormány komolyan gondolja-e a korrupcióellenes küzdelmet

2/12/2022 19:34

| Szerző: Klubrádió/szg

Az Orbán-kormány korrupcióellenes szervezete, az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoportba bekerült az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency képviselője is. Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője azt mondta, ha nem jelentkeznek, akkor feltöltik „álcivilekkel, kormánycivilekkel” a testületet, és az lett volna a probléma. Ha valami vállalhatatlan történik, kilépnek, de egyelőre bizalmat szavaznak.

2022. december 02. Esti gyors / részlet, Bodoky Tamás (22.12.02.)
04:46
00:00

Megalakult a Korrupcióellenes Munkacsoport, amely az EU-s források felhasználásával kapcsolatos visszaélések elleni harcot a kormány ígéretei szerint irányító Integritás Hatóság konzultatív testületeként működik majd. A 21 tagú Korrupcióellenes Munkacsoportban mind a 10 hely betelt, amelyet civil szervezetek képviselőinek tartanak fenn, tíz tagot az állami szervek delegáltak, és az Integritás Hatóság elnöke, Biró Ferenc vezeti. 

Bodoky Tamás újságírót, az Átlátszó főszerkesztőjét annak apropóján kérdeztük, hogy ő is bekerült a korrupcióellenes munkacsoport civil tagjai közé. Az Esti gyorsban elmondta: az Átlátszó amellett, hogy újság, korrupcióellenes civil szervezet, és pont ilyeneknek volt kiírva a pályázat (nem meghívták őket). Az Integritás Hatóság fontos lenne, hogy jól működjön, ha tud működni, és több rálátása van az embernek, ha ott ül egy ilyen bizottságban, ha pedig nem pályáznak, elveszítik a kritika jogát a későbbiekben – tette hozzá. Más, hasonló profilú szervezeteknek is az volt a véleménye, hogy először teszteljék, egyáltalán felvesznek-e a kormánytól valóban független szervezeteket, és úgy tűnik, ezen a teszten átment a hatóság, mert a K-monitor és a Transparency International Magyarország képviselője is bekerült.

Novák Katalin kinevezte az Integritás Hatóság vezetőit
 
Novák Katalin köztársasági elnök, mellette Dabóczi Kálmán alelnök, Bíró Ferenc elnök és Holbusz Tímea alelnök, valamint Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke az Integritás Hatóság vezetőinek kinevezésén a Sándor-palota Tükörtermében 2022. november 4-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 

Az alap, hogy arról be fognak számolni nyilvánosan, rendszeresen, ami ott történik. Egyelőre nem sokat tudnak, nagyon kevés konkrétum derült ki a pályázati kiírásból. Az viszont kiderült, hogy nem lesz igazán beleszólása a hatóság munkájába ennek a civil munkacsoportnak. Bodoky arra számít, hogy ajánlatokat tehetnek, ezt eddig is megtették, talán így több sikerük lesz.

Azzal kapcsolatban, hogy egyes vélemények szerint akik csatlakoznak ehhez a munkacsoporthoz, legitimálják a kormány korrupciót leplező szervezetét, azt mondta: ha nem jelentkeznek, akkor feltöltik „álcivilekkel, kormánycivilekkel” a testületet, és akkor az lett volna a probléma, hogy miért nem pályáztak, hiszen ott volt a lehetőség. Ebből szerinte nem lehet jól kijönni. Hozzátette, egyelőre bizalmat szavaznak. Ha valami olyasmi történik (ami miatt ezt éreznék helyesnek), akkor kilépnek, de nem feltételezik előre, hogy ez az egész csak a korrupció leplezésére fog szolgálni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors
2022. december 02., péntek 18:45
Műsorvezető: Selmeci János