„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Aszódi: Nukleáris üzemanyag terén nem függhetünk egyetlen országtól

26/08/2022 18:38

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Valóban jelentős mérföldkő, hogy a Paks II. beruházás megkapta a létesítési engedélyt, de még számos engedélyt kell megszerezni – állítja Aszódi Attila. Az energetikai szakértő szerint a szerződésnek megfelelően orosz technológiával, nyugati turbinákkal és irányítórendszerrel érdemes megépíteni az új blokkot. Hangsúlyozta, diverzifikálni kell a nukleáris üzemanyag ellátását.

2022. augusztus 26. Megbeszéljük - részlet 22.08.26. Aszódi Attila
14:53
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, kiadták a Paks II. létesítési engedélyét, és ahogy az várható volt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter rögtön szükségét érezte bejelenteni, fontos mérföldkőhöz érkezett a beruházás.

"Valóban fontos mérföldkő a létesítési engedély, amely azt igazolja, hogy a több mint száz épületegységet magában foglaló mű megfelel a magyar nukleáris biztonsági előírásoknak" – mondta Aszódi Attila energetikai szakértő a Megbeszéljük című műsorban. Azt is hozzátette, hogy a magyar biztonsági előírások (Az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Szabályzata, NBSZ) eltérnek az orosz követelményektől, így az engedélyezés egyben azt is jelenti, hogy megtörténtek azok a változtatások, amelyekkel a magyar előírásokban foglalt követelmények teljesülnek.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy még több engedélyre lesz még szükség:

  • különböző építési,
  • beszerzési,
  • gyártási
  • és összeszerelési engedélyekre.

A kivitelezéshez felhsznált technológiával kapcsolatban megjegyezte, "nem szabad kockáztokat" bevásárolni, be kell tartani a nemzetközi, és a magyar biztonsági szabályzat előírásait egyaránt. "A nukleáris biztonság terén nem szabad kompromisszumokat elfogadni."

Hangsúlyozta, diverzifikálni kell a nukleáris üzemanyag ellátását, ahogy azt a gázellátás esetében is kellett volna. Nukleáris elemek előállítására Magyarországnak nincs lehetősége, ezért importálnia kell. "Nem szabad egyetlen állam ellátásától sem függni."

A Paksi Atomerőmű
Paks, 2019. június 25. Szakemberek a Paksi Atomerőmű négyes reaktoránál 2019. június 25-én.
Fotó: Sóki Tamás / MTI
 

Aszódi szerint az új blokkot orosz technológiával meg lehet építeni Paks II-t. Nemcsak terveket, hanem finanszírozást is adtak az erőműhöz. Az orosz hitelcsomag, amelyet Magyarország is igénybe vett, egyedülálló. Más, nukleáris technológiában kiemelkedő országok, mint az Egyesült Államok, vagy Dél-Korea jelenleg nem biztosít finanszírozást, ezért Oroszország uralja ezt a piacot. A paksi bővítésre felvett hitel rögzített kamatozású, valamint a beruházásról szóló szerződés is fix áras, amelyek jóval kedvezőbbek, mint a jelenlegi gazdasági helyzetben kinált hitelek kondíciói. Azt persze nem lehet tudni, hogy a Roszatom a veszteségek elkerülése miatt tervezi-e újratárgyalni a megállapodást.

A szakember kiemelte, nagyon fontos, hogy a nyugati partnerek részt vegyenek a beruházásban. Korszerű nyugati turbinák és irányításrendszer nélkül kútba eshet a bővítés. Szerencsére egyelőre nincs tudomása olyan szankciócsomagról Oroszországgal szemben, amelyben a nukleáris energiát érintő tiltásokat terveznének.

2030 helyett inkább 2032-t tartja valószínű időpontnak, amikor az atomerőmű elkészülhet.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Aszódi Attilával
2022.08.26., péntek 17:15
Riporter: Bolgár György