„Klubrádió
A lényeg

Határérték feletti a Duna hőmérséklete Paksnál

18/08/2022 15:02

| Szerző: Klubrádió

A méréseket az Átlátszó végezte el, azt a módszert követve, amit az atomerőmű szakemberei tettek közzé korábban.

Ismét 30 Celsius-fok feletti értéket mértek az Átlátszó munkatársai a Duna paksi szakaszán, amikor most augusztusban a helyszínen jártak. A portál cikkében kiemelte, hogy a méréseket az erőmű által közzétett módszert követve végezték el. Azt is írták: "a jogszabály szerint a vízi élővilág védelmében a Duna hőmérséklete a paksi hűtővíz-csatorna kifolyója alatt 500 méterrel már sehol nem haladhatja meg a 30 Celsius fokot, ám a mi méréseink szerint ezúttal is melegebb volt."

A méréseket augusztus 5-én végezték el, amikor már jó két hete 30 fok körüli kánikulában izzadt az ország. "Egy TFA Dostmann típusú, újonnan vásárolt digitális hőmérővel készültünk, amelynek szenzorát egy 1 kilós súlyra erősítve engedtük le a megfelelő mélységig. Az érintett folyószelvény több pontján, 50 és 150 cm mélységben, csónakból és a folyóban állva is megmértük a víz hőmérsékletét 11 és 15 óra között."

A mérés során az Átlátszó munkatársai a következőket tapasztalták:

  • a Duna 1525,5 fkm szelvényénél az atomerőmű oldalán (Nyugat) a parthoz közeli részeken 50 centi mélyen először 30,4°C, kicsit beljebb 30,8°C fokot mértek. A csónakból 150 cm mélyen pedig 30,5 fokot.
  • A Duna közepén a mozgó csónakról 28,3-29°C fokot mértek.
  • Közvetlenül az erőmű kivezető csatornájánál 30 és 31,5°C közötti értékeket kaptak, míg az erőművel szemközti oldalon (Kelet) a partmenti vizekben 27,2 fokos volt a Duna.
  • Több kilométerrel délebbre, de még mindig a nyugati, azaz az erőművi oldalon 29,2 fokos volt a víz akkor.

A cikkben hozzáteszik, hogy mielőtt odaértek a mérési ponthoz, végeztek egy ellenőrző mérést a fősodorban egy "sima" Duna-szakaszon is, vagyis az atomerőműtől északra, ahol nem jelentkezik az atomerőmű hatása. Itt fél 12 körül 25,5°C fokot mutatott a műszer. A Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóságának hivatalos adatai szerint aznap Pakson 11 és 12 órakor is 25,2 C volt a víz hőmérséklete, amit ők azonban az 1531 fkm-nél mérnek.

A lap munkatársai más dolgot is tapasztaltak, amikor elérték az atomerőmű kifolyócsatornáját: arra lettek figyelmesek, hogy sárgás, büdös hab látszódik a víz felszínén, amit se előtte, se utána nem tapasztaltak más szakaszokon.

(Forrás: Átlátszó, hvg.hu)