„Klubrádió
Esti gyors

André Goodfriend nagyon megdicsérte a leendő új budapesti amerikai nagykövetet, David Pressmant

17/05/2022 21:12

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

David Pressman szakmai életútja azt mutatja, hogy képviseli mindazokat az értékeket, amelyek az Egyesült Államokat szimbolizálják – nyilatkozta rádiónknak Andre Goodfriend korábbi ügyvivő arról, hogy Joe Biden elnök az emberi jogi ügyvédet és karrierdiplomatát jelölte budapesti nagykövetnek. Csernyánszky Judit interjúja.

2022. május 17. Esti gyors / részlet, André Goodfriend-interjú (22.05.17.)
05:29
00:00

Sietnie kellett Joe Biden amerikai elnöknek David Pressman nagyköveti jelölésével, hisz itt a november, időközi választások lesznek, és ha netán elveszítenék a demokraták a szenátust is – merthogy a képviselőház esetében ez szinte borítékolható – akkor a végén még nem szavazzák meg nagykövetnek Budapestre.

Két éve üres az amerikai nagyköveti poszt, miután Orbán Viktor úgymond „alsógatyás barátja”, a Donald Trump előző elnökkel jó viszonyt ápoló David Cornstein volt nagykövet lemondott. Mendemondák kerengenek arról, sőt, egyesek szerint maga Cornstein kotyoghatta el: amikor Orbán Viktorral egy gépen utaztak vissza a Trumppal folytatott fehér házi találkozó után annyira fáradtak voltak, hogy alsónadrágban utaztak – olvashattuk annak idején a New York Timesban.

Fogadás a függetlenség napja alkalmából Budapesten
 
 Orbán Viktor miniszterelnök  és David B. Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete az amerikai nemzeti ünnep, a függetlenség napja 243. évfordulója tiszteletére rendezett fogadáson a Budapest Kongresszusi Központban 2019. július 9-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

David Pressman aligha lesz ilyen jó barátja a magyar kormányfőnek. Egyrészt demokrata elnök demokrata jelöltje. E tekintetben a magyar kormány politikai kultúráját objektíven megítélve rossz tapasztalataik lehetnek. Másrészt Pressman emberi jogi kérdésekkel foglalkozik, mint ügyvéd, például a dárfúri népirtás jogi dokumentumai részben neki köszönhetőek.

Viszont abban különbözik több elődjétől, tekintve akár Cornsteint vagy Colleen Bellt Hollywoodból, hogy nem azért lett nagykövet, mert sok-sok pénzzel járult hozzá az elnökjelölt kampányához és elnökké választásához, hanem szakmai előremenetele alapján kerül a posztra, mint igazi karrierdiplomata. Hisz emberi jogi ügyekben tanácsokat adva kezdte pályáját Madeleine Albright, a nemrég meghalt külügyminiszter mellett még a Clinton-érában, majd folytatta belbiztonsági miniszterhelyettesként a minisztérium szakpolitika-fejlesztési hivatalának élén. Itt a többi között szankciókkal, külföldi befektetésekkel, kiberbiztonsággal foglalkozott, és ezek a területek Oroszország háborúja miatt most előtérbe kerültek.

Barack Obama elnöksége idején 2014-től az ENSZ-ben nagyköveti szinten képviselte az Egyesült Államokat a Biztonsági Tanácsban, aki globális ügyeket képviselve vezető tárgyalófélként jelent meg a nemzetközi porondon, ahol szintén hírnevet szerzett, komoly szakmai elismertségre tett szert. Végül a Fehér Házig repítették sikerei, a nemzetbiztonsági tanácsban a háborús bűnök jogi szakértője lett.

Jelenleg a Jenner & Block cég társelnöke, de ezen felül a Nemzetközi Ügyvédi Kamarában az Emberi Jogok bizottságának társelnöke is. Olyan ügyeket vitt, amelyeknek eredményeként háborús bűnösök kerültek ítélőszék elé és később börtönbe is.

Egyébként arra is nagyon büszke, hogy számos hollywoodi sztárral alapítványokat létrehozva vagy egyszerűen fontos ügyeket felkarolva emberi jogi tanácsokat adott többek között George Clooney-nak és felségének, Amalnak, családi alapítványukon keresztül. Emellett társalapítója volt a Not on Our Watch nevű szervezetnek szintén George Clooney-val, Brad Pittel és Matt Damonnal. Több millió dollárt gyűjtött a színészekkel együtt olyan ügyeket szolgálva, amelyeknél a sztárok személyes jelenléte is sokban hozzájárult ahhoz, hogy a világ felfigyeljen az emberi szenvedésre és tegyen is ellene. A homoszexuálisok jogegyenlőségének is szószólója, az LMBTQ-közösség elismertetéséért is aktívan kiáll.

Beutazási tilalom - Sajtótájékoztató a budapesti amerikai n
 
André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője sajtótájékoztatót tart hivatalában egyes magyar köztisztviselők amerikai beutazási engedélyének felfüggesztésével kapcsolatban Budapesten 2014. október 24-én. Fotó: MTI/Kovács Attila
 
 

André Goodfriendet, az egykori Budapestre akkreditált ideiglenes ügyvivőt kérdeztük róla. Goodfriend nemrég vonult nyugdíjba a külügyminisztériumtól. Elmondta, személyesen nem találkoztak David Pressmannel, de ismeri tevékenységét. „Ő olyan ember, aki képviseli mindazokat az értékeket és harcol is azokért, amelyek az Egyesült Államokat jelképezik. Mint például, hogy mindannyian egyenlőknek születtünk, elidegeníthetetlen emberi jogokkal. David Pressman a társadalom legsérülékenyebb tagjait képviselve olyan ügyeket tett láthatóvá, amelyek nélküle számunkra mind a mai napig láthatatlanok lennének. Büszke vagyok arra” – mondta el rádiónknak Goodfriend – „amit Pressman karrierje során tett az Egyesült Államokért, amiket képviselt, és boldog lennék, ha hasonlóképpen képviselné hazánkat a jövőben is”.

David Pressman szenátusi meghallgatás előtt áll, akár több hónapba is beletelhet, mire Budapestre kerül.

Az összeállítást a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2022. május 17., kedd 18:55
Riporter: Csernyánszky Judit