„Köszönjük
A lényeg

Az emberi jogok iránt elkötelezett amerikai nagykövet jön Magyarországra

14/05/2022 18:23

| Szerző: Klubrádió

David Pressmant jelölte Joe Biden amerikai elnök a budapesti nagyköveti posztra. Pressman több emberjogi kérdésnek, így a homoszexuálisok jogegyenlőségének is szószólója, az LMBTQ-közösség elismertetéséért is aktívan kiáll.

A 45 éves David Pressmanró a Demokrata Párthoz kötődik, de hollywoodi kapcsolatokkal is bír, alapító ügyvezető igazgatója volt például George és Amal Clooney alapítványában. Jelenleg a Jenner & Block New York-i ügyvédi iroda partnere – írja a Telex.

Korábban számos területen dolgozott nemzetközi szinten. Az 1993-97 között külügyminiszteri posztot betöltő Madeleine Albright mellett emberi jogi tanácsadó volt, majd bekerült a belbiztonsági minisztérium legfelsőbb vezetésébe is. Barack Obama elnöksége idején az ENSZ-ben képviselte Amerikát – ő vezette az Egyesült Államok tárgyalásait a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető számos veszélyről, különös tekintettel az Európát, Oroszországot, Kelet-Ázsiát és a csendes-óceáni térséget, valamint Afrikát érintő kérdésekben.

Pressman fontos szerepet játszott a Donald Trump elleni vádemelési (impeachment) eljárásban, ő volt a védőügyvédje az egyik legfontosabb tanúnak, Alexander Vindman alezredesnek. Ő is tanúskodott Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2019. július 25-i telefonbeszélgetésének ügyében, amelyben Trump harminc perc alatt nyolcszor kérte az ukrán vezetőtől, hogy vizsgálják ki az akkor még csak elnökjelölt Joe Biden, illetve fia ukrajnai ügyleteit. Vindman később Trumpot, Rudy Giulianit és két korábbi Fehér Ház-alkalmazottat is beperelt megfélemlítés miatt, majd a hadseregből is távozott.

Pressman kinevezése szimbolikus lehet, hiszen a leendő budapesti nagykövet több emberjogi kérdésnek, így a homoszexuálisok jogegyenlőségének is szószólója, az LMBTQ-közösség elismertetéséért küzdő munkacsoportot is vezette az amerikai külügyben – ez egyértelmű üzenet lehet Washingtonból az Orbán-kormány melegellenessé eltérített pedofiltörvényének ügyében.

Az előző amerikai nagykövet, David Cornstein 2020-as távozása óta Marc Dillard ügyvivő látta el Budapesten az amerikai képviseletet.