„Klubrádió
Megbeszéljük...

Simonyi: Nagyon bátor volt a pártjával szemben Ukrajna mellett kiálló fideszes politikus

12/05/2022 18:22

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nagyra tartja Simonyi András volt washingtoni nagykövet Németh Zsolt kiállását Ukrajna mellett, és hogy pártja, a Fidesz álláspontjának ellentmondva vállalja atlantista szimpátiáját.

2022. május 12. Megbeszéljük - részlet 22.05.12. Simonyi András
13:31
00:00

"Minden támogatást megérdemel Ukrajna mind az Amerikai Egyesült Államoktól, mind pedig az Európai Uniótól" – mondta a Klubrádiónak Simonyi András arra a felvetésre reagálva, mely szerint változott a közhangulat Amerikában. A volt washingtoni nagykövet elmondta, hogy eddig volt olyan álláspont, amely szerint ezt a háborút le kéne zárni, de sokkal nagyobb számban vannak azok, akik úgy vélik, hogy még nagyobb mértékben kell támogatni Ukrajnát Oroszországgal szemben.

Azokat a magyar elemzéseket, amelyek azt hirdetik, hogy az orosz-ukrán háború, valójában Amerika háborúja, "nagy csacsiságnak" nevezte. Hozzátette, "ez egy olyan ország háborúja, amelyik a túlélésért küzd, és minden támogatást megérdemel". 

Egyúttal megjegyezte nagyon visszásnak tartja, hogy a Fidesz nem akar sem az EU-val, sem a NATO-val közösen fellépni Oroszország ellen annak tükrében, hogy Magyarország éppen Orbán érvei szerint azért lett tagja a NATO-nak, mert "soha nem tudni, Oroszország mikor éled fel".

 
Simonyi András volt washingtoni magyar nagykövet
 Fotó: Bruzák Noémi / MTI
 

Az interjú során ezúttal is szóba került a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke, Németh Zsolt egy cikke, amely a kevésbé ismert Országút nevű portálon jelent meg és amelyben a politikus sokkal határozottabban áll ki Ukrajna mellett és ítéli el az orosz agressziót. Egyúttal a Fideszhez húzó, az orosz propagandát kritika nélkül szemléző közmédiát is kiosztja. Ezzel kapcsolatban Simonyi megjegyezte, hogy nagyra tartja Németh Zsolt kiállását Ukrajna mellett, és azt, hogy pártja álláspontjának ellentmondva vállalja atlantista szimpátiáját.

Korábban Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke is azt mondta, Németh egyértelműen azt az álláspontot képviseli – ellentétben Orbán Viktor véleményével – hogy ehhez a háborúhoz igenis közünk van, és azzal is egyetért, hogy Ukrajna Magyarországot is védi amikor ellenáll az orosz agressziónak. "Az igazi kérdés az, hogy ez csak egy újabb pávatánc, vagy valóban egy hajszálrepedés a Fideszben" – foglalta össze.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Simonyi Andrással
2022.05.12., csütörtök 16:48
Riporter: Bolgár György