„Klubrádió
A lényeg

Ukrajna: először áll hadbíróság elé egy orosz támadó

12/05/2022 13:23

Egy 21 éves orosz parancsnokot állítanak hadbíróság elé Ukrajnában. Ő az első, aki a háború kitörése óta oroszként ukrán bíróság elé áll háborús bűncselekmény miatt. A kijevi főügyészség azzal vádolja Vagyim Sisimarint, a moszkvai régió 4. Kantemirov harckocsihadosztályához tartozó egység parancsnokát, hogy egy autó ablakán át Kalasnyikovval lelőtt egy 62 éves, fegyvertelen, bicikliző civilt február 28-án, mondta Irina Venegyiktova főügyész.

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Bucsa, 2022. május 10. Annalena Baerbock német külügyminiszter (j) és Irina Venediktova ukrán főügyész (b) látogatást tesz a Kijev közelében lévő Bucsában 2022. május 10-én. MTI/EPA/Oleg Petrasjuk
Fotó: Oleg Petrasjuk
 

 

A vádlott négy másik orosz katonával együtt egy lopott, defektes autóval a Szumi megyei Supahivkába utazott, ahol Sisimarinnak egy felettese megparancsolta a kerékpáros kivégzését, hogy az ne jelenthesse hollétüket az ukrán hadseregnek. Vagyim Sisimarint őrizetbe vették, de nem tudni, hogy miként fogták el, írja a 24.hu.

Ukrajna területén az orosz csapatok védekezésre kényszerültek, miután az ukránok Harkivnál előretörtek, és már az orosz utánpótlási vonalakat fenyegetik Izjumnál. A 444 szerint ez akár véget is vethet az amúgy is akadozó nagy keleti offenzívának.

Az oroszok Luhanszk megyében próbálják bekeríteni az ukrán erőket, de nem sok sikerrel, és még Mariupolt sem sikerült teljesen elfoglalniuk.

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Harkiv, 2022. május 4. Tűzoltók próbálják megfékezni a lángokat egy orosz rakétatámadás után a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. május 3-án. MTI/AP/Felipe Dana
Fotó: Felipe Dana
 

 

Finnország közelgő NATO-csatlakozása miatt Dimitrij Medvegyev volt elnök ismét nukleáris fegyverek bevetését helyezte kilátásba. Putyin szövetségese a Telegramon keresztül azt üzente, ez mindenki számára katasztrofális forgatókönyv lenne.

Megszólalt a Kreml sajtótitkára is. Dmitrij Peszkovszerint Finnország csatlakozása a NATO-hoz „határozottan” fenyegetést jelent Oroszországra nézve, ami okot ad a szisztematikus válaszra. Peszkov szerint az Ukrajnával határos orosz régiók elleni támadások azt jelentik, hogy további intézkedésekre van szükség ezekben a régiókban a biztonság megtartása érdekében.