„Klubrádió
A lényeg

Finnország bejelentette NATO-csatlakozási kérelmét. Hamarosan Svédország is csatlakozhat.

12/05/2022 09:28

| Szerző: Klubrádió

"Finnországnak haladéktalanul kérvényeznie kell a NATO-tagságot” - áll Sauli Niinisto finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök csütörtöki közös nyilatkozatában.

"Tavasszal fontos megbeszélésre került sor Finnország lehetséges NATO-tagságáról. Időre volt szükség ahhoz, hogy a parlament és az egész társadalom kialakítsa álláspontját az ügyről. Arra is idő kellett, hogy szoros nemzetközi kapcsolatokat alakítsunk ki a NATO-val és annak tagországaival csakúgy, mint Svédországgal. Szerettük volna szükséges teret adni a vitának. Most, hogy közeleg a döntéshozatal pillanata, egyenrangú álláspontot képviselünk, tájékoztatásul a képviselőcsoportok és pártok felé is. A NATO-tagság erősítené Finnország biztonságát. Finnország pedig a NATO tagjaként az egész katonai szövetséget megerősítené. Finnországnak haladéktalanul kérvényeznie kell a NATO-tagságot. Reméljük, hogy a döntéshez még szükséges nemzeti lépéseket a következő napokban gyorsan megteszik” – írják közleményükben.

Havazás FinnországbanHelsinki, 2022. február 23. Behavazott parkban sétál egy férfi Helsinkiben 2022. február 23-án. MTI/EPA/COMPIC/Kimmo Brandt