„Köszönjük
A lényeg

Szijjártó: Az orosz-ukrán háború miatt még több afrikai migránsra kell számítani

11/05/2022 16:19

| Szerző: Klubrádió

Oroszország és Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartoznak és a fegyveres konfliktus nyomán jelentősen vissza fog esni a kivitelük. Ez várhatóan nehéz helyzetbe sodor majd számos afrikai országot. Szijjártó Péter külgazasági és külügyminiszter szerint ez egyben újabb migrációs hullámhoz vezethet, amellyel a terrorizmus veszélye is nő.

Arra kell készülni, hogy az ukrajnai háború okozta élelmiszerellátási nehézségek miatt Afrika irányából jelentősen erősödni fog a migrációs nyomás, ezáltal pedig a terrorizmus terjedése is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Marokkóban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nemzetközi koalíció külügyminiszteri ülésén vett részt – írja a hvg.hu. A miniszter szerint Európa és Afrika is kritikus biztonsági kihívásokkal néz szembe, egyfelől az ukrajnai háború, másfelől a terrortámadások számának növekedése miatt.

A miniszter össze is kapcsolta a két fenyegetést: Oroszország és Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartoznak és a fegyveres konfliktus nyomán jelentősen vissza fog esni a kivitelük. Ez várhatóan nehéz helyzetbe sodor majd számos afrikai országot.

"Ha instabil térségekben nehéz helyzet áll elő az alapvető élelmiszeripari termékek importjának problémája miatt, akkor az sajnos a szélsőségesek erősödéséhez és ezen keresztül a terrorizmus súlyosabbá válásához vezet" – monta. Szijjártó Péter szerint a terrorizmus fontos eredője a migrációnak és mivel a bevándorlók áradatában későbbi merénylők bújhatnak meg, ezért a nemzetközi közösségnek elsősorban a kiváltó okok kezelésére kellene összpontosítania.

"Nagy jelentősége van annak, hogy végre ne a migrációs hullámok inspirálása, hanem azok megállítása legyen a fő szempont a nemzetközi politikában Mi, magyarok megtesszük a magunkét, hiszen továbbra is erőteljesen védjük Magyarország és az Európai Unió déli határát" – idézte a lap Szijjártót.

A miniszter arról is beszámolt, hogy az idei év első három hónapjában 57 százalékkal emelkedett az Európába érkező illegális bevándorlók száma, az ezen időszakban rögzített adatok a második legmagasabbak 2016 óta.