„Klubrádió
Megbeszéljük...

Lendvai: Orbán viselkedése felháborító, toporzékol az embargó miatt, de tárgyalási javaslata nincs

10/05/2022 21:24

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Úgy tűnik, Orbán Viktornak semmilyen terve, javaslata nincs arra vonatkozóan, hogy miért kéne az Oroszországgal szemben bevezetendő embargó előtt haladékot kapnia Magyarországnak – véli Lendvai Ildikó. Az MSZP volt elnöke szerint a magyar miniszterelnök ezzel kiszolgáltatottá teszi az Európai Uniót, mert így nem tud egységesen fellépni Oroszországgal szemben.

2022. május 10. Megbeszéljük - részlet 22.05.10. Lendvai Ildikó
14:40
00:00

Az Európai Unió az Oroszországgal szemben tervezett hatodik szankciós csomagjában érzéken pont Orbán Viktor számára a kőolajembargó. Az EU több prominens alakja, Ursula von der Leyen, és Emmanuel Macron francia elnök is egyelőre hiába próbálta meggyőzni a magyar miniszterelnököt arról, hogy ne akadályozza az egységes fellépést Oroszországgal szemben. Ebből kiindulva sokan Orbánt nagyon nagy játékosnak tartják.

"Ügyes politikus Orbán, pávatáncban nagy sikereket ért el, de nem látom benne a diplomáciai nagyságot" – mondta Lendvai Ildikó, a MSZP egykori elnöke a Klubrádiónak. A politikus szerint inkább arról van szó, hogy az embargóknak akkor van bármi értelmük, ha azok egységesek. Abban az esetben, ha Orbán nem szavazza meg az olajembargót, Putyinnak ad eszközt, hiszen így az orosz elnök állíthatja azt, hogy nem egységes az Európai Unió. És ilyen esetekben akad is követője Orbánnak, ha kevés is. "Ez valóban veszélyes helyzet a EU számára" – értékelte Lendvai.

Hangsúlyozta, nem azzal van a gond, hogy Orbán haladékot szeretne kapni a kőolaj és a gázembargó bevezetése előtt, Lendvai szerint szükség is lenne rá, hogy Magyarország felkészülhessen orosz gáztól, és kőolajtól való függésének megszüntetésére. Orbán viselkedése felháborító. Úgy tűnik, nincs tárgyalási javaslata, amelyre alapozva a haladékot részletes tervekkel indokolná, ehelyett "mint egy óvódás gyerek a dackorszakban, csak toporzékol".

Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke (wiki)
 

Hajszálrepedés a Fideszben, vagy egy újabb pávatánc?

Korábban az interjú során szóba került a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke, Németh Zsolt egy cikke, amely a kevésbé ismert Országút nevű portálon jelent meg és amelyben a politikus sokkal határozottabban áll ki Ukrajna mellett és ítéli el az orosz agressziót. Egyúttal a Fideszhez húzó, az orosz propagandát kritika nélkül szemléző közmédiát is kiosztja.

Lendvai szerint nem véletlen, hogy egy ilyen marginális, eldugott portálon jelent meg a cikk. A politikus szerint Németh egyértelműen azt az álláspontot képviseli – ellentétben Orbán Viktor véleményével – hogy ehhez a háborúhoz igenis közünk van, és azzal is egyetért, hogy Ukrajna Magyarországot is védi amikor ellenáll az orosz agressziónak. "Az igazi kérdés az, hogy ez csak egy újabb pávatánc, vagy valóban egy hajszálrepedés a Fideszben" – foglalta össze Lendvai. Viszonylagos ismeretsége alapján – választási ellenfelek voltak körzetükben, Budafokon – a politikus úgy látja, Németh mindig is "atlantistának számított", tehát akkor is a NATO, az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió felé tendált, amikor a Fidesz már kelet felé nyitott. Lendvai szerint nem véletlenül szorították vissza másodsorba.

Németh még az orosz-ukrán háború kitörése idején Facebookon is közzétett egy posztot: "Ruszkik haza!"

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Lendvai Ildikóval
2022.05.10., kedd 16:50
Riporter: Bolgár György