„Klubrádió
A lényeg

Orbán Balázs szerint amerikai-orosz háború van Ukrajnában

16/05/2022 13:10

| Szerző: Klubrádió

Orbán Balázs államtitkár azt kérdezte Jámbor András párbeszédes képviselőtől, hogy "szeretnének-e vajon az amerikai-orosz háború, ami Ukrajna területén zajlik, annak örvén 50-60 százalékkal többet fizetni [az energiáért]?". Eközben Kövér László házelnök amerikai-kínai háborúról beszélt, Novák Katalin köztársasági elnök pedig Vlagyimir Putyin nevét kimondva ítélte el az orosz agressziót.

Jámbor András, a VIII-IX. kerületben győztes képviselő egyébként nem is a háborúról vagy az energiaárakról kérdezte a kormányt, hanem a gazdasági, lakhatási és élelmiszerválság kezelését, illetve a nagyvállalatok agyontámogatását és a dolgozói jogok megvágását kérte számon – írja a 444, amely beszámolt az államtitkár válaszáról.


Orbán Balázs azt kérdezte a párbeszédes képviselőtől, kikérte-e a józsefvárosi választópolgárok véleményét, hogy „szeretnének-e vajon az amerikai-orosz háború, ami Ukrajna területén zajlik, annak örvén 50-60 százalékkal többet fizetni [az energiáért]?”. Ugyanis a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint Nyugat-Európa több nagyvárosában ennyivel növekedtek az energiaárak.

Kövér László házelnök más megfejtésre jutott párttársa, Bayer Zsolt Hír Tv-s műsorában, szerinte "az orosz-ukrán háború valójában egy amerikai-kínai háború, amelyben az Egyesült Államok célja az, hogy Európát leválassza egy nagyobb földrajzi, eurázsiai egységről".

A súlyosabb gondolatokkal szemben Novák Katalin köztársasági elnök képviseli az ellensúlyt, aki beiktatásán szokatlan módon Vlagyimir Putyin nevét is kimondta, amikor úgy fogalmazott: "elítéljük a putyini agressziót, egy szuverén állam fegyveres megtámadását".