„Klubrádió
Reggeli gyors

Amerika-szakértő: az új amerikai nagykövet sokkal fajsúlyosabb a korábbiaknál

17/05/2022 11:39

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Az amerikai elnök David Pressmant jelöli az Egyesült Államok budapesti nagykövetének. Pressman rutinos diplomata és emberi jogi ügyekben is nagyon aktív. Az USA-nak most a legfontosabb ma a térségben az ukrajnai háború. Magyarics Tamás Amerika-szakértő a Reggeli gyorsban azt mondta, a korábbi tapasztalatból kiindulva nem lesznek nagy viták a nyilvánosság előtt a magyar kormánnyal, hanem először a háttérben fogja megpróbálni befolyásolni a döntéshozókat. De hány éve marad az új amerikai nagykövetnek erre?

2022. május 17. Reggeli gyors - részlet 2022.05.17. Magyarics Tamás
08:37
00:00

Magyarics Tamás történész, Amerika-szakértő szerint az új amerikai nagykövet, David Pressman "sokkal fajsúlyosabb, mint a korábbi nagykövetek voltak a hátterüket tekintve". Hozzátette, nem lehet persze általánosítani, de azt fontosnak nevezte a Reggeli gyorsban, hogy egy nagykövetnek milyen kapcsolatrendszere van, mennyire van bekötve az elnökhöz, a kulcsfontosságú döntéshozókhoz az amerikai adminisztrációban. Vannak karrierdiplomaták is, akiknek végig kell járniuk az összes lépcsőt hogy "eljussanak a komolyabb tényezőkhöz", de Magyaricsnak úgy tűnik, hogy David Pressman rendkívüli módon benne van az amerikai külpolitikai elitben és tapasztalt diplomata, így szerinte vele ezekből a szempontókból Magyarország jól jár. 

 
Fotó: Youtube
 

Általánosságban elmondta a szakértő, hogy az Egyesült Államok azzal, hogy kit küld egy helyre, az sokat jelent, egyrészt a fogadó ország szempontjából, mert megmutatja, hogy mennyire tartja fontosnak a másik országot, másrészt jelezni is tudják, hogy milyen irányban próbál nagyobb befolyást gyakorolni a fogadóországban: Pressman nagyon aktívan vett részt emberi jogi ügyekben, ügyvédként LMBTQ-ügyeket is védett.

Magyarics szerint már az Obama adminisztráció idején Budapestre akkreditált nagykövetek is sokszor felvetettek témákat. A kérdés, hogy milyen formában teszik ezt: egyfajta "megafon diplomáciával"? Az ilyen típusú nagykövet hangosan kritizálja a kormány politikáját. És létezik a csendes diplomácia, amelynek keretében megpróbál együttműködni és tárgyalni azokkal a politikai tényezőkkel, akik a számára fontos kérdésekben tudnak tenni valamit az amerikai kívánságoknak megfelelően.

Magyarics a csendes diplomáciában jobban hisz, mert a megafon diplomácia nyilvánosság előtt olyan helyzetbe sodorhatja a feleket, "amiből nehéz kimászni", ezért szerinte Pressman először nem is a megafon diplomáciát  fogja használni, hanem tanulva a korábbi tapasztalatokból, megpróbál csendben az ügyekben előrelépést tenni.

A másik kérdés, hogy mennyi ideje lesz erre? Általában az első évben a nagykövetek tájékozódnak, majd utána válnak hatékonnyá. Két év múlva viszont választások lesznek az USA-ban, így elképzelhető, hogy számára csak két év áll majd a rendelkezésre, nem pedig négy öt év.

Arról is szó esett, hogy a nagykövet feladata nem az, hogy a napi ügyekkel foglalkozzon, és alacsonyabb szintű kapcsolatokat tartson, hanem az, hogy a legmagasabb szintű kapcsolatokat ápolja. Jelen pillanatban az orosz-ukrán-háború az, ami az amerikaiakat a legjobban érdekli. Az együttműködés ebben a tekintetben elég jó, mert Magyarország a NATO tagországokkal működik és valószínű sokkal több is van a két ország együttműködésében, mint ami látszódik a felszínen, például titkosszolgálati, katonai, hírszerzési  együttműködés, amik nem publikusak. A katonai együttműködés a politikai viták ellenére is jók voltak, mondta az Amerika-szakértő a Reggeli gyorsban.