„Köszönjük,
Publicisztika

Akik nagyon sokat köszönhetnek Orbánnak – Neuman Gábor jegyzete

25/05/2024 15:00

| Szerző: Neuman Gábor/Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Mészáros, Csányi, Garancsi, Tiborcz, Schmidt, Simicska, Széles: nem kell visszavinniük az üvegeket.

Csak 2014-ben került be a gazdagok közé, 7.7 milliárddal. Szóra sem érdemes. Bár, sokan találgattak azzal kapcsolatban, hogy mivel, hogyan jött össze ez a közel 8 milliárd, de még nem ütötte át akkor az érzékenységi küszöböt, sőt még viccelődtek is vele az újságírók, és Lőrinc is jókedvűen nyilatkozott. „Legyetek bátorak!” – mondta. 2017-ben aztán bekövetkezett a fordulat, és 120 milliárdra növelte a vagyonát a nemzet gázszerelője, hogy aztán 2024-re, Ő legyen az ország leggazdagabbja 990 milliárddal.

A legkiegyensúlyozottabb gazdagodás Csányi Sándoré, aki már 2002-ben is milliárdosként tengette napjait, 15 milliárddal, és szép lassan 700 milliárdig jutott, hogy Ő legyen a második leggazdagabb a honban.   

Garancsi István, Orbán Viktor kötéltársa, a pókmajom szerint: „A kezdeti keresgélés után a legtöbb mászó rátalál az igazi kötéltársra, akivel ugyanazok a kis sziklák hozzák lázba, akit ugyanazok a titokzatos nagyfalak izgatnak és az is hamar kiderül, hogy mindkettőjük szerint ők a klubban a legjobbak.” Szóval a kötéltárs 2011-ben vágott neki a meggazdagodásnak 9,5 milliárddal, és a Market Építő Zrt-vel, hogy idénre 172 milliárdig jusson, és megkaparintsa a 9-ik helyet a leggazdagabbak között.

 
gazdagság, arany
pexels
 

Miniszterelnökünk veje, Tiborcz István jól házasodott, mondhatni. Vacak 35 milliárddal vágott neki a meggazdagodásnak, sőt még talán mínuszból is indult az Elios ügy miatt, amit aztán a magyar állam ellensúlyozott Brüsszelnek (visszafizették a gyanús pénzeket), de mostanra már 100 milliárd fölé jutott, amit a Gránit Banknak is köszönhet, illetve csak a Gránit banknak köszönheti, hogy a 19-ik legyen a gazdagok versenyfutásában.

Schmidt Mária örökölt pár milliárdot az előző rendszerben, amivel aztán addig spórolt, hogy 99 milliárdig meg sem állt. Ő a XX. Század Intézet, a XXI. Század Intézet, a Kertész Imre Intézet, és a Terror Háza Múzeum főigazgatója. Az álláshalmozó persze, hogy meggazdagodott. Ilyen jól fizetik nálunk a muzeológusokat, és a történészeket.

Érdekes, hogy Simicska Lajosnak, szinte teljesen elszálltak a befektetései, és az utóbbi években nincs jele, hogy részt venne az üzleti életben. 2021-ben már csak 23.8 milliárdja volt, ami, lássuk be fillérek…

Széles Gábor 2002-ben vacak 32 milliárddal kezdte, hogy aztán 238 milliárdjával a 8-ik leggazdagabb lehessen. A Videoton megtette, amit megkövetelt a Széles.     

Egyelőre ennyit a gazdagokról, akik sokat, nagyon sokat köszönhetnek Orbánnak, és feltételezhetően, ha kissé össze is kell húzni a NER nadrágszíját, nem kell az üvegvisszaváltással bajlódniuk.

Helyreigazítás, június 6.: A cikk állításával szemben sem a Maqvar Népraizi Múzeum, sem a Maqvar Zene Háza projektek meqvalósításában a Market Építő Zrt. semmilyen módon nem vett részt. Így az ezt állító mondatot töröltük.

Neuman Gábor jegyzete a Hetes Stúdió 2024. május 25-i adásában hangzott el.