„Klubrádió
Reggeli gyors

Adom Diákmozgalom: Rossz kompromisszum volt eljönni, vagy nem eljönni az egyeztetésre

25/05/2023 10:00

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A parlamenti pártokkal történő egyeztetés másnapjára civil- és diákszervezetek is meghívást kaptak a Belügyminisztériumtól, hogy elmondhassák véleményüket a státusztörvény-tervezetről. Mihalics Lili, az Egységes Diákfront tagja elutasította a meghívást, míg Schermann Fruzsina, az Adom Diákmozgalom elnöke elfogadta azt. Az egyeztetés pikantériája, hogy Pintér Sándor helyett, Maruzsa Zoltánnal és Hajnal Gabriellával lesz lehetőségük tárgyalni a résztvevőknek. Mihalics Lili és Schermann Fruzsina is nyilatkozott a Reggeli gyors című műsorunkban.

Szerdára hívta össze Pintér Sándor a parlamenti pártok képviselőit, hogy szakmai egyeztetés történjen a pedagógusokat érintő státusztörvényről. A pártok képviselőit elkísérte a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Tanítanék Mozgalom, a Civil Közoktatási Platform, az ADOM Diákmozgalom és az Egységes Diákfront is, viszont ezen szakmai szervezetek nem kaptak szót, Pintér Sándor belügyminiszter kizárólag a pártok képviselőivel állt szóba.

2023. május 25. Reggeli gyors-részlet (2023.05.25.) Mihalics Lili
07:03
00:00

Mihalics Lili az Egységes Diákfront tagja is jelen volt a szerdai egyeztetésen, majd aznap délután kapott egy nem átruházható meghívott arra a csütörtöki egyeztetésre, amelyre kifejezetten a tanár- és diákszervezeteket várnak a Belügyminisztériumba. Mihalics azonban visszautasította ezt a meghívást, mondván, ennyi idő alatt lehetetlen, hogy a civil szervezetek egyeztessenek egymás közt, és felkészüljenek a tárgyalásra. Hozzátette, erről az aggályukról levelet fognak küldeni a Belügyminisztériumnak.

A Diákfront tagja azért lát némi esélyt egy jövőbeli egyeztetés megvalósulására, mivel az Európai Unió elvárja, hogy széles körű társadalmi egyeztetés történjen az EFOP+ pályázatokat támogatásáért cserébe. Hozzátette, a státusztörvény különböző pontjairól nem szeretnének egyezkedni, hanem a törvény egészétéről kívánják elmondani a problémáikat. Ha ez mégsem valósulna meg, akkor következő lépésként azt tervezik, hogy Novák Katalinhoz fognak fordulni egy virrasztással, amiben arra szólítják majd fel, hogy ne írja alá ezt a törvényt.

2023. május 25. Reggeli gyors-részlet (2023.05.25) Schermann Fruzsina
05:51
00:00

Schermann Fruzsina, az Adom Diákmozgalom elnöke már a Belügyminisztérium épülete elől jelentkezett be, és azt mondta, Pintér Sándorral nem áll módukban tárgyalni, viszont Maruzsa Zoltánnal és Hajnal Gabriellával igen. Azt Schermann is elismerte, hogy a Belügyminisztérium nagyon "faramuci" helyzetbe hozta a civilszervezeteket, ennek ellenére ő élni kíván a meghívás kínálta lehetőséggel. Ő például hajnali egykor kapta meg a meghívóját úgy, hogy még szerdán délután fél 5-ig kellett volna visszajeleznie.

Hozzátette, ennek a Belügyminisztérium stratégiájának pont ez a célja, hogy megossza a civil közösséget. Ugyanakkor úgy gondolja, hogy mivel az Adom Diákmozgalommal több éve követelik, hogy a döntéshozók meghallgassák őket. Hozzátette, hogy ez nem számítanak túlzottan konstruktív párbeszédre, "mivel eleve egy általuk generált problémáról, a státusztörvényről, a bosszútörvényről lesz majd szó, ami a mi civil közösségünk szerint nem kifejezetten tárgyalási alap". A státusztörvény nem felel meg azon célnak, hogy népszerűsítse a pedagógusi pályát, ezért ehelyett az oktatás egészéről szeretnének tárgyalni – tette hozzá.

Schermann az interjú pillanatában Nagy Erzsébettel, a PDSZ képviselőjével várták a beengedést a Belügyminisztériumba (mindketten részt vettek a tegnapi egyeztetésen). "Meg tudom érteni azt, aki nem jött el, mert ezek tényleg megalázó feltételek, amiket adtak, egy rossz kompromisszum volt eljönni, vagy nem eljönni. Most egyelőre mi ketten itt leszünk, és igyekeztünk a közös álláspontot, a kilenc pontot és a státuszszövésben közösen meghatározott pontokat képviselni majd" – nyilatkozta a az Adom Diákmozgalom elnöke.

A teljes interjúkat a fenti lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2023. május 25., csütörtök 8:32
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János