„Klubrádió
A lényeg

Pintér egy hangfelvétel szerint azt mondta az egyeztetésen: küzd a tanárok béréért

24/05/2023 19:49

| Szerző: Klubrádió

"Küzdök a tanároknak, tanítóknak, pedagógusoknak a béréért" – mondta Pintér Sándor az ellenzéki pártokkal folytatott szerdai egyeztetésén készült hangfelvételen, amely a Telex birtokába jutott.

A csaknem másfél órás egyeztetés hangfelvételén az hallható, ahogy a belügyminiszter a megbeszélés legelején leszögezte, hogy egy dologról nem akar most beszélni, a fizetésekről. Mégpedig azért, mert száz százalékig egyetért azzal a követeléssel, miszerint a pedagógusok bére elérje vagy meghaladja a diplomások átlagbérét. Szerinte amiben egyetértenek, arról felesleges vitatkozni, ezt el fogják érni – ismerteti a Telex.

A belügyminisztertől megkérdezték, hogy a 2024-es költségvetésben szerepel-e a pedagógusok bérének rendezése. Pintér Sándor erre azt mondta: bizonyos része szerepel, de az összegszerűség nap mint nap változik. Az biztos, hogy azoknak, akik a legkevesebbet keresik, mindenképp szeretnék a bérét emelni, és a hátrányos településeken tanítók bérét is mindenképp meg kell emelni. De a belügyminiszter szerint az általános béremelésen túl szükség van a teljesítmény alapján differenciált béremelésre is. Kérdés még, hogy mikortól legyen a növekedés.

A beszélgetésen az oktatásért felelős miniszter arról is beszélt, hogy neki nincs pedagógusi végzettsége, de egyébként is, „a pedagógusi végzettség nem szakma, hanem hivatás”, mint mondjuk az orvosi.

Ellenzéki kérdésre megemlítette, hogy ő a statisztikai adatok alapján sem a diákoknál, sem a tanároknál nem tapasztal túlterhelést. Egy másik ellenzéki politikus arról beszélt az egyeztetésen, hogy a státusztörvény tovább csökkenti a tanárok szabadságát, teljesen új jogszabályra lenne szükség, új alapokra kell helyezni a tárgyalási folyamatot. Pintér erre ezt reagálta, hogy ez elég újszerű megközelítés, látszik, hogy teljes más megközelítésben gondolkodnak.

A szabadság említésére pedig azt mondta, hogy a szabadság „egy nagyon szép kifejezés”, majd azzal folytatta, hogy a „szabadságot és az anarchiát ne tévesszük össze.”

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke politikai bábszínháznak nevezte a találkozót, amelyet a Belügyminisztérium szakmai egyeztetésként hirdetett meg szerda délelőttre a pedagógusokat érintő státusztörvénnyel kapcsolatban az ellenzéki pártoknak (a szélsőjobboldali Mi Hazánkon kívül a többiek részt vettek). A találkozó után tartott sajtótájékoztatón kiderült, hogy a szakmai szervezetek nem kaptak szót. Pintér szerint azért, mert "már tízszer egyeztettek a pedagógus-szakszervezetekkel és a Nemzeti Pedagógus Karral", és ezeken az egyeztetéseken "jelentős előrelépések történtek".

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Martin Divisek)