„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Barkóczi Balázs: Ha a kíséretemben érkező diákot nem engedik be az egyeztetésre, akkor én sem megyek be

22/05/2023 19:00

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A DK csak akkor hajlandó részt venni a Pintér Sándor által összehívott oktatási egyeztetésen, ha azon helyet kapnak a pedagógus és a diákszervezetek képviselői is. A pártot Barkóczi Balázs, az árnyékkormány oktatási minisztere fogja képviselni, azzal a csavarral, hogy az Egyesült Diákfront egy képviselőjét is magával fogja vinni. Barkóczi a Megbeszéljük című műsorban azt mondta, hogy ha a diákot nem engedik be a terembe, akkor ő is kívül marad.

2023. május 22. Megbeszéljük-részlet (2023.05.22.) Barkóczi Balázs
12:42
00:00

A Demokratikus Koalíció képviseletében Barkóczi Balázs oktatási árnyékminiszter fog részt venni azon az oktatáspolitikai egyeztetésen, amelyre Pintér Sándor belügyminiszter hívta össze a parlamenti pártokat. Barkóczi ráadásul az Egyesült Diákfront egy képviselőjével fog érkezni. Úgy tudja a többi meghívott ellenzéki párt is arra készül, hogy szakértőként pedagógus szakszervezetek képviselőit, illetve pedagógusokat és diákokat hozzon magával. Hozzátette, így diákok is beleszólhatnak abba a törvénybe, ami az ő jövőjüket is érinti.

Bár a Belügyminisztérium közleménye szerint a státusztörvényként elhíresült pedagógus életpályamodellről szóló törvény lenne az egyeztetés tárgya, Barkóczi szerint erről ez a tervezet teljes mértékben elfogadhatatlan, ezért ezen az egyeztetésen nem is fognak erről tárgyalni. "Egy dologról érdemes itt tárgyalni, ez pedig a pedagógus és a diákszervezetek által nyilvánosságra hozott kilenc pont, vagyis az érdemi és nyilvános párbeszéd az oktatás megújításáról. Többek között a pedagógusok lejáratásának és az oktatási szereplők megfélemlítésének a megszüntetése, a sztrájkjog, az érdekérvényesítő sztrájkjog helyreállítása a pedagógusoknak, a kisebb terhelés a diákoknak, a felelős oktatás irányítása, a 21. századi környezet, a tanításhoz és a tanuláshoz, a versenyképes bérezés, a szakmai szabadság, a szabad tankönyvválasztás" – sorolta Barkóczi.

Barkóczi azt is mondta, hogy "Gyurcsány, Soros és a migránsok után ez a zsigeri gyűlöletre építő orbáni politika újabb ellenségképet talált: a pedagógusokat és a diákokat. Hozzátette, ezek az emberek a kormánytól párbeszéd helyett csupán üres ígéreteket, diktátumokat, kirúgásokat, bosszútörvényt és könnygázt kaptak. A mostani egyeztetés lehetőséget teremt arra, hogy valódi társadalmi párbeszéd alakuljon ki az érintettekkel – mondta. 

Ha a beléptetéskor úgy alakulna, hogy a helyi biztonsági szerv nem engedi be a Barkóczi által hozott diákot az egyeztetésre, akkor ő maga is kívül marad – mondta a politikus. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük.../Interjú Barkóczi Balázzsal
2023.május 22., hétfő 17:20
Riporter: Bolgár György