„Klubrádió
A lényeg

Ismét tüntetnek a diákok az oktatásért

19/05/2023 17:06

| Szerző: Klubrádió

"Gyerekeket bántasz! – 7IGEN-nel a gyermekbántalmazó rendszer ellen" – ezzel a címmel ismét tüntetést tartanak a diákok az oktatásért Budapesten. 

A tüntetés 16.30-kor kezdődött a Kossuth téren, a Tisza István emlékműnél, innen a tervek szerint 17:00-kor az Oktogonra indulnak a demonstrálók.

 
A tüntetők "elhozták" Orbán Viktort, Pintér Sándort és Maruzsa Zoltánt is.
 

Körülbelül ezres tömeg indult el nem sokkal 17 óra után elindult a Kossuth térről az Oktogon felé. A demonstrálók a „Nincs tanár, nincs jövő” rigmust skandálják. A vonulás elején diákok vannak, akik egy „7 igenes molinót” fognak, illetve „Tanár nélkül nincs jövő” és egy „Szabad oktatást” molinó is van egymás mellett. A Telex szerint a diákok arról beszélnek, hogy „mindenre számítanak, bármi lehet ma”. Sokan abban bíznak, hogy lesz vonulás a Karmelitához, mert „nagy már az elégedetlenség a rendszerrel szemben”. A lap szerint volt, akit nem engedtek el a szülei, mert féltették a könnygáz miatt.

 
Kockás ingek és felkiáltójel a magyar zászlóban: a korábbi és a mostani tüntetések jelképei (kép: Klubrádió)
 

Mikor a tömeg eleje a Vígszínházhoz ért, a 4-6-os villamos sem járt a körúton. A tömeg a „Ne írd alá, Kata!” rigmust skandálja, utalva ezzel Novák Katalin köztársasági elnökre, és felszólítva őt arra, hogy ne írja alá a bevezetni tervezett státusztörvényt. (Korábbi demonstrációkon ez "Ne írd alá, János!" volt, még Ádernek címezve.)

 
kép: Klubrádió
 

Amikor a már több ezres tömeg eleje a Nyugati pályaudvarhoz ért, a Momentum néhány tagja várta őket zászlókkal. Azonban a diákok megkérték őket, hogy tegyék le a pártzászlókat. A Momentum aktivistái oldalra álltak, leengedték a zászlókat és tapsoltak az elhaladó diákoknak.

A tömeg eleje valamivel fél hét előtt ért az Oktogonra. Ott a Pedagógusok Szakszervezete molinókkal várja a tüntetőket, megtapsolták a diákok érkezését. „Köszönjük, diákok!”, hallatszott. Ekkor a menet vége még a Dessewffy utca magasságában haladt.

A tüntetés Facebook-meghívójában azt írták: „A bosszú eszköze, a státusztörvény továbbra is elfogadhatatlan, követeljük a teljes tervezet azonnali visszavonását! Továbbá követeljük, hogy a kormány tartsa be korábbi ígéreteit, és üljön le tárgyalni az Egységes Diákfronttal!”

A legutóbbi tüntetés május 3-án volt. Ekkor az oktatás ügyéért tüntető diákok és rohamrendőrök csaptak össze a budai Várban Orbán Viktor kormányfő hivatala közelében, a rendőrök könnygázt és gumibotot is bevetettek.