„Klubrádió
Kovátsműhely

A Zene filozófiája - Hatkezes, két vendégre

8/01/2021 09:07

| Szerző: Kováts Kriszta/Klubrádió

Az új év első Kovátsműhely-adásában a zenészek előtt tisztelegtünk. Kováts Kriszta első vendége Szirtes Edina Mókus volt, akit a műsorvezető ezúttal mint szerzőt kérdezett, ezután Lázár Zsigmond mesélt arról, milyen is a zenészlét.

2021. január 03. Kovátsműhely (2021. január 03., vasárnap 17:00)
53:45
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Kováts Kriszta
Első vendégünk, Szirtes Edina Mókus életét annyira kitölti a zene, hogy nem is tudna nélküle élni, de ő ezt nem a "muzsikusvérrel" magyarázza, hanem azzal, hogy minden ember lényének része a zene.

Megpróbáltuk megmagyarázni, hogy miért van ez így, mit jelent a zene. Vendégünk egy felsőbb hatalom bizonyosságának jelenlétével magyarázza ezt, hiszen mi mással is magyarázhatnánk, hogy ekkora hatást tesz ránk egy dal vagy egy zenemű? Hiszen a zene "csupán" bizonyos hangmagasságok bizonyos időnkénti váltakozása, bizonyos hangszeres vagy emberi hang megszólaltatásában.

Adásunkban belemerültünk a ritmus és a zene filozófiájába. Hogyan lehet, hogy egy zenemű mindig elemeli a hallgatót, és olyan magasságokba viszi fel, ahol a lélek gyógyul? Ennek a csodájára döbben rá napról napra Szirtes Edina Mókus, aki zeneszerzőként is rengeteget dolgozik.

Ebben a minőségében inkább átfolyatja magán a dolgokat, és hagyja, hogy megszülessen benne a zene. Beszélgettünk alkalmazott zeneszerzésről, színházi és nagyzenekari munkákról is, illetve arról, hogy milyen nőként érvényesülni egy eredendően férfiak dominálta közegben.

Vendégünk elmesélte hangszerének történetét is, ami egy végzetszerű találkozással kezdődik – és természetesen happy enddel végződik.

Kováts Kriszta és Lázár Zsigmond
 
Kováts Kriszta és Lázár Zsigmond
 

Második vendégünk Lázár Zsigmond, aki egyszerre zongorista és hegedűs, korrepetítor és zeneszerző, színházi muzsikus és tanár. A kérdésre, hogy számára mit jelent a zene, azt felelte: Ha lenne egy okos, bölcs bácsi, akit Zenének hívnak, reméli, ő volna az egyik kedvenc fia.

Vendégünk végzett matematikus is, így megvitattuk azt, milyen összefüggés fedezhető fel a matematikai és a zenei tehetség között: elmondása szerint a zenészek közt rengeteg képességes matekos van, ugyanez azonban fordítva már nem feltétlenül elmondható.

Szó volt azokról a szerteágazó műfajokról, amelyekben Lázár Zsigmond eddig kipróbálhatta magát, a népzenétől kezdve a rockon keresztül a klezmerig, de arról is beszélgettünk, hogy milyen nehézségeket okoz egy koncert – vagy akár zeneszám – közben hangszert váltani.

Az alkalmazott zeneszerzés is szóba került, de vendégünk elárulta azt is, hogy szerencsére gyermekei is örökölték a zenei tehetséget.

Kovátsműhely
2021. január 3. vasárnap 17:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kováts Kriszta