„Klubrádió
Reggeli gyors

A sztrájkszervezők megfélemlítése széles palettán mozog – Ma kezdődött a pedagógussztrájk!

16/03/2022 10:47

| Szerző: Klubrádió

A kormány fél a sztrájktól és fél attól, hogy ennek rájuk nézve is komolyabb következményei lesznek – vélik a pedagógus szakszervezet vezetői. Komjáthy Anna, a PDSZ elnöke és Totyik Tamás, a PSZ alelnöke volt a vendégünk.

2022. március 16. Reggeli gyors - részlet 22.03.16. Komjáthy Anna, Totyik Tamás
08:53
00:00
Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke elmondta, hogy a legfontosabb követelésük a bérekre vonatkozik, ugyanis a pedagógusok – különösképpen a pályakezdők – életkörülményei olyan mértékben romlottak, hogy gyakran választaniuk kell, hogy az albérletet fizetik ki vagy esznek. Ezen kívül a munkaterhekkel kapcsolatban szeretnék elérni, hogy a törvény 22 órában állapítson meg kötelező óraszámot a tanároknak, mert a mostani 22-26 órás lebegtetett óraszám renkívül megterhelő és igazságtalan, az "Egyenlő munkáért egyenlő bért" elvének nem felel meg. A saját kötelező óraszámon felüli helyettesítéseket a kormány fizesse ki!

A mai sztrájk megakadályozására számtalan próbálkozás történik a hatalom részéről. Az egyik nyomásgyakorló eszköz, hogy megtévesztik a szülőket, téves információkat juttatnak el hozzájuk. A legsúlyosabb az oktatásügyi ombudsman állásfoglalása, amiben a szülőket arra figyelmezteti, hogy amennyiben nem küldik iskolába a gyerekeiket, bűncselekményt követnek el. Ez nem felel meg a valóságnak, ráadásul ez nem is az ő jogköre, hisz neki az állam működésével kapcsolatban kellene állást foglalnia – mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, és megjegyezte, hogy egy hangja nem volt az ombudsmannak amikor a járvány idején a gyerekeket hazaküldték anélkül, hogy bármiféle oktatást kaptak volna. 

A tankerületek- és intézményvezetőket is fenyegetik, nem létező jogszabályokra hivatkoznak, és így próbálnak adatokat kicsikarni a sztrájkot szervezőktől. Az ő megfélemlítésük nagyon széles palettán mozog – sorolta a kormány illegális eszközeit Totyik. A szakszervezetek kifogásolják a kormány – a járvány mögé bújtatott – jogalkotói tevékenységét is. A háborúra hivatkozva kérte a kormány, hogy álljanak el a sztrájktól, miközben Orbán Viktor a semlegességről beszélt, teljes megtévesztéssel dolgoznak. Mi úgy látjuk, hogy félnek a sztrájktól és félnek attól, hogy ennek rájuk nézve is komolyabb következményei lesznek – mondta a PSZ alelnöke.

A sztrájk hossza a pedagógus kollégák kitartásától függ, illetve attól, hogy a fenyegetések milyen mértékben fokozódnak – mondta Komjáthy Anna. A PDSZ elnöke megjegyezte azt is, hogy nem világos a rendelet szövegezése, hogy az órák ötven százalékát meg kell tartani: ez nem a tanárok, hanem a tanulók óráira vonatkozik. Teljes káoszt idéz elő az a rendelet, amit a kormány az elégséges szolgáltatás megállapodás helyett életbe léptetett.

A teljes beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors - interjú Komjáthy Annával és Totyik Tamással
2022. március 16., szerda 07:35
Műsorvezető: Para-Kovács Imre